Министарство одбране Републике Србије
 
02.03.2021.

Обележен Дан Војномедицинске академије



Свечаност поводом Дана Војномедицинске академије и 177 година њеног рада одржана је данас у ВМА.
 
Честитајући јубилеј те војноздравствене, образовне и научноистраживачке установе, у име потпредседника Владе и министра одбране др Небојше Стефановића и у своје лично име, државни секретар у Министарству одбране Бранко Живановић истакао је да ВМА с поносом чува дугу и велику традицију која сећа на највећа прегнућа медицинске струке, онда када је Србији и њеном народу било најтеже, у ратовима и страдањима, али иза којих је увек сијала слобода и време напретка до онога што данас јесте Војномедицинска академија.

– Праву величину посвећености војничком и медицинском позиву схватамо када откријемо и уверимо се у снагу једне војске, њеног здравственог система и подршке оних људи од којих смо подршку очекивали, али и оних који нас изненаде откривајући нам храброст у кључним тренуцима. Управо је то оно са чим се суочавамо ево већ годину дана. Помоћ и подршка сваком пацијенту и спремност да се без обзира на доба дана или ноћи учини све како би се спасио људски живот, подсећају на највредније ствари у животу. На морал, љубав, пријатељство и пожртвовање. Када је човеку нарушено здравље увек му је потребно да осети да неко о њему брине. Сви ви не само да људима уливате додатну снагу већ их изнова уверавате у способност, спремност и посвећеност сваког од вас да њихово поверење никада нећете изневерити – рекао је државни секретар Живановић.
 
Према његовим речима, стваралаштво и дело др Владана Ђорђевића у последњих годину дана нарочито видљиво живе сви техничари и лекари у војном здравству.
 
– О томе сведоче резултати и укупан број обављених прегледа и процедура у нашим војноздравственим установама. Иако нас је епидемија натерала да донекле успоримо, то се није одразило на рад војног здравства – напротив. Уз свакодневно напорно ангажовање свих војних медицинара и немедицинског особља, вредно сваке похвале, поносни смо на ефикасност у формирању и изградњи ковид болница. Омогућили смо правовремено улагање у савремену дијагностику, а уз то, размишљајући о будућности, примили смо и велики број нових лица у стални радни однос. Поносни смо што вакцинација припадника система одбране тече у складу са планом имунизације против Ковид-19 у Републици Србији. Наша порука је јасна – сваки припадник војног здравства савесно и одговорно се односи према задацима који се поставе пред њега и тако ће увек бити - нагласио је државни секретар Живановић и додао да припадници војног здравства чиста образа стоје пред својим народом, јер су потврдили и потврђују да су уз сваког коме је помоћ потребна те нагласио да је Министарство одбране чврсто у намери да даље ради на побољшању материјалног положаја свих припадника.

О резултатима највеће установе система војног здравства у Србији током претходне године говорио је начелник ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић. Према његовим речима, ВМА се у својој дугој историји постојања суочавала са бројним изазовима, али претходна година „остаће уписана у историји, као она када је цео свет на тренутак стао“.
 
– Истовремено смо прихватали чињеницу да свет више није исто место и храбро настављали борбу за очување здравља свих наших пацијената, наших најближих, па на крају и нас самих. Када погледамо уназад, година је протекла веома брзо, али нас је научила много. Сведоци смо да у кризној ситуацији из које нажалост још увек не излазимо, без уједињења свих снага, нема добрих резултата. Медицинари ВМА оправдали су поверење грађана дуго 177 година. Били смо као и наши претходници увек тамо где је најтеже - рекао је пуковник Вукосављевић.
 
Он је истакао да је за годину дана у Центру хитне помоћи ВМА више од 92.000 грађана добило  неопходну здравствену негу, а да је на болничко лечење примљено више од 30.000 грађана.
 
– На Поликлиници ВМА прегледано је више од 140.000 војних и цивилних осигураника, а ангажовањем знатно мањег броја медицинског и немедицинског особља успели смо да збринемо све повреде и урадимо више од 15.000 оперативних захвата од којих су многи и најкомпликованији случајеви у време ковид инфекције - нагласио је пуковник Вукосављевић те изразио уверење да ће ВМА наставити да буде војноздравствена установа којој се верује, којом се треба поносити и за чије успехе се, у свим доменима струке и науке, чује и ван граница наше земље.

Поводом Дана ВМА, традиционално је проглашена најбоља организацијска јединица у претходној години. Титула је припала Клиници за општу хирургију и Институту за епидемиологију, а заменику начелника Клинике проф. др Дарку Мирковићу и начелнику Института пуковнику проф. др Срђану Лазићу признање је уручио државни секретар Живановић.
 
Медаљу која носи име др Владана Ђорђевића, великог српског хирурга, ВМА традиционално додељује годинама уназад. Добитници овогодишњег престижног признања су пуковник у пензији проф. др Томислав Мареновић и директор Клиничко-болничког центра “Др Драгиша Мишовић - Дедиње” проф. др Владимир Ђукић. Добитницима је медаље уручио начелник Групе хируршких клиника ВМА потпуковник проф. др Бобан Ђорђевић.
 
У уметничком делу програма наступили су вокална солисткиња Даница Крстић и део Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“.
 
Дан ВМА обележава се у знак сећања на 2. март 1844. године када је кнез Александар Карађорђевић потписао Указ којим се проглашава „Закон о устројенију шпитаља Централне војске“, а тог дана основана је прва војна болница у Београду чију традицију наставља ВМА.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
02.03.2021
mp4 (254,37 MB)
Свечаност