Министарство одбране Републике Србије
 
23.02.2021.

Делегација Министарства одбране и Војске Србије положила венце поводом Дана бранилаца отаџбине



Делегација Министарства одбране и Војске Србије поводом обележавања националног празника Руске Федерације - Дана бранилаца отаџбине, положила је данас венце на Новом гробљу крај Споменика ослободиоцима Београда у Другом светском рату, Споменика совјетском војнику и код Спомен-костурнице руских војника страдалих у Првом светском рату.
 
Венце је у име Владе Републике Србије положио државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, а у име Града Београда заменик градоначелника Горан Весић.

Полагањем венаца крај споменика, почаст палим борцима одали су амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко, амбасадор Републике Казахстан Габит Сиздикбеков и заменик амбасадора Републике Белорусије Вадим Михајлов.
 
На Спомен-гробљу ослободилаца Београда сахрањено је 1.395 бораца Народноослободилачке армије Југославије и 818 припадника Црвене армије, који су положили животе заједно се борећи за ослобођење српске престонице у Другом светском рату.
 
За руски народ Дан бранилаца отаџбине је празник који симболизује херојску историју државе, слави патриотизам и јединство народа и армије. Тог дана Руси одају почаст војницима, ветеранима војске и морнарице, породицама оних који су били и оних који су и даље у војним редовима.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
23.02.2021
mp4 (132,65 MB)
Полагање венаца