Министарство одбране Републике Србије
 
20.02.2021

Војне школе отвориле врата заинтересованим за уписЗа све основце и средњошколце који се питају како да упишу војне школе и постану део одважног строја Војске Србије, традиционална акција у којој војне школе омогућавају заинтересованим да их посете даје јединствену прилику да добију одговоре на сва питања.

Сваке суботе до 31. марта, од 11 до 13 часова, Војна академија, Војна гимназија и Средња стручна војна школа отворене су за посете заинтересованих ученика и њихових родитеља. Професори, кадети и ученици војних школа упознаће их са процесом уписа и помоћи да на најбољи начин лично сагледају шта их очекује уколико њихов избор буде војни позив.
 
Због чега је важна ова акција објаснио је мајор Жељко Јокић, наставник на Катедри за наоружање и војну опрему Копнене војске.
 
- У директном контакту и на лицу места, заинтересовани се могу упознати са наставним програмима, ваннаставним активностима и смештајним и спортским капацитетима војних школа. У разговору са наставницима могу детаљно да се упознају са студијским програмима и планом наставе. Биће им омогућено да уђу у собе кадета и виде где кадети живе и раде. Да уђу у кабинете где се реализује наставни процес и увере се у квалитет опремљености кабинета – истиче мајор Јокић.

Ово је прилика да се увере у предности војних школа које омогућавају квалитетно и бесплатно школовање, смештај, уџбенике и здравствену заштиту.
 
- Војна академија поред наставног садржаја нуди и обиље ваннаставних активности, као што су разне секције – спортске, глумачке, музичке, литерарне, реторичке. На Војној академији, од пре две године, постоји и најсавременија Пиштољска стрељана. Поред пуцаоне за бојно гађање постоји и симулациони тренажер који је јединствен на Балкану. Када заврше Војну академију, кадети постају потпоручници Војске Србије и добијају стално запослење, што ниједан факултет у земљи не пружа као могућност. Такође, након завршетка Војне академије, потпоручници имају могућност наставка школовања. Постоје две гране усавршавања. Једна подразумева Основни командно-штабни курс, Командно-штабно усавршавање и Генералштабно усавршавање, а друга подразумева академско усавршавање кроз мастер и докторске студије – истиче мајор Јокић.
 
Међу првима који је данас дошао да се распита о условима уписа у Војну академију је Лука Ћелић из Шапца.
 
- На сајту сам сазнао све услове. Видео сам доста фотографија које су ме привукле. Дошао сам да видим како је овде, какви су услови живота и рада, да видим неке типове наоружања и спортске дворане - рекао је Ћелић.

Лука истиче да још од прошле године зна који су услови за упис у Војну академију и да се увелико спрема за пријемни испит.
 
- Припремам се од прошле године. Видео сам на сајту да треба спремити математику и физичко. То сам и припремао и надам се да ћу успети – каже Лука Ћелић.
 
У школској 2021/2022. години Војна академија примиће 210 кадета на седам студијских програма, Медицински факултет ВМА уписаће у најмлађу класу интегрисаних академских студије медицине 40 кадета, Војна гимназија уписаће 80 ученика у први разред, док ће по пет ученика из грађанства моћи да упишу другу и трећу годину, а Средња стручна војна школа „1300 каплара” уписаће 60 ученика на пет смерова.
 
Детаљније о конкурсу за упис у војне школе заинтересовани се могу информисати на званичном сајту Министарства одбране (www.mod.gov.rs), сајтовима војних школа и у оквиру акције „Отворена врата“, на следећим адресама:
 
ВОЈНА АКАДЕМИЈА
Вељка Лукића Курјака 33, Београд
Тел: 011/3603-344 • 011/3603-341
е-маил: stud.sluzba@va.mod.gov.rs
www.va.mod.gov.rs
 
ВОЈНА ГИМНАЗИЈА
Хумска 22, Београд
Тел: 011/3603-655 и 011/3603-972
е-маил: vogi@mod.gov.rs
www.gimnazija.mod.gov.rs
 
СРЕДЊА СТРУЧНА ВОЈНА ШКОЛА „1300 каплара“
Хумска 22, Београд
Тел:  011/3603-634 и 011/3603-738
е-маил: ssvs@mod.gov.rs
www.vojnaskola.mod.gov.rs
 
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
20.02.2021
mp4 (168,66 MB)
Изјава мајора Жељка Јокића
20.02.2021
mp4 (48,64 MB)
Изјава Луке Ћелића