Министарство одбране Републике Србије
 
15.02.2021.

Отворен конкурс за упис у војне школе



Министарство одбране расписало је конкурс за упис у војне школе, који ће трајати од данас, 15. фебруара до 31. марта 2021. године. Гостујући у Јутарњем програму Радио-телевизије Србије начелник Војне академије генерал-мајор Бојан Зрнић и кадет четврте године Војне академије Владимир Васиљчин говорили су о томе шта очекује будуће кадете Војне академије и Медицинског факултета ВМА, као и ученике Војне гимназије и Средње стручне војне школе.

Према речима генерала Зрнића, годинама уназад интересовање за упис у војне школе је у порасту, а то омогућује врло квалитетну селекцију кандидата.

- Пријемни испит за Војну академију почиње провером знања из математике, а затим физичком провером, док за Медицински факултет ВМА најпре почињу психолошка селекција и физичке провере, а када буде централни пријемни испит за све медицинске факултете у земљи кандидати полажу тест знања из биологије и хемије. Што се тиче средњих војних школа – пријемни испит за Војну гимназију обухвата тест знања из математике и српског језика, а за Средњу стручну војну школу ради се тест знања из математике и физике, будући да ова школа има техничке профиле – објашњава генерал Зрнић и додаје да се по завршетку прве фазе селекције за упис у Војну академију обављају психолошке провере и здравствена тестирања те да ће кандидати већ крајем јуна имати јасну слику о рангирању и свом даљем статусу.

Захваљујући вишедеценијској тежњи војног школства и војног истраживачког сектора, од прошле године војне науке ушле су у систем наука у друштву, истиче генерал Зрнић и наводи које су још новине уведене у наставни програм Војне академије.

- Били смо у прилици да акредитујемо нови студијски програм који зовемо Копнена војска и кадети ће ове године моћи по први пут да упишу акредитован студијски програм тог профила, чије ће излазно звање бити дипломирани официр. Поред тога, нудимо и много техничких профила који су везани за војно-машинско и војно-електронско инжињерство, војно-хемијско инжињерство и за логистику одбране. Такође, велика новина ове године биће нови студијски профил на војном-ваздухопловству, који ће трајати четири године и излазни степен биће дипломирани машински инжињер. Дакле, током школовања будући војни пилоти завршиће основну пилотску обуку, а након завршетка Војне академије, када оду у своје јединице, добиће и напредну пилотску обуку – поручује генерал Зрнић.

Кадет Војне академије Владимир Васиљчин, који је четврта година војно-електронског инжињерства, смер  Ракетни системи, истиче да је веома задовољан својим смером и што ће у септембру постати официр Војске Србије.

- Школовање на Војној академији је врхунско, веома добар спој теорије и праксе. Професори су такође врхунски. Кабинети су опремљени, а од пре две, три године набављена је нова опрема. Такође, Спортски центар Војне академије је реновиран, што теретана, што сале. Веома смо задовољни, јер Војна академија стварно нуди широк асортиман свега – рекао је Васиљчин.

Услови пандемије коронавируса нису утицали на процес образовања на Војној академији, истиче Васиљчин и подсећа да је та установа војног школства, захваљујући платформи за учење на даљину, успешно организовала наставу и за време ванредног стања проглашеног у нашој земљи прошле године.

Похађање војних школа има бројне предности, међу којима су бесплатно школовање, бесплатни уџбеници и здравствена заштита ученика и кадета, као и сигуран посао по завршетку школовања. Осим тога, генерал Зрнић као важну карактеристику истиче и могућност непрестаног каријерног усавршавања.

- Ми немамо проблем да кажемо да је школовање на Војној академији изузетно изазовно, али с друге стране, веома је занимљиво и управо зато што је изазовно нуди једну платформу за перманентан развој. Наши кадети након завршетка Војне академије могу, а и морају због потреба службе, да имају перманентно образовање. Оно знање које добију на Војној академији омогућава им да своју каријеру развијају и кроз академско унапређење на мастер и докторским студијама, како на Војној академији, тако и на факултетима у цивилству, јер су дипломе Војне академије апсолутно препознате и валидне и у цивилном систему, али такође и кроз развој војне каријере кроз разна усавршавања на Основном командном курсу, Командно-штабном усавршавању и Генералштабном усавршавању. Ми тренутно школујемо генерацију која ће да ради најмање до 2050. године, када нико не зна како ће свет да изгледа.

Зато покушавамо да њих сада едукујемо са највишим светским стандардима и достигнућима индустрије 4.0 и да им уградимо ту навику да се перманентно усавршавају – истиче генерал Зрнић.

Овогодишњим конкурсом предвиђен је упис за 210 будућих кадета Војне академије и 40 Медицинског факултета ВМА, као и 90 ученика Војне гимназије и 60 ученика Средње стручне војне школе.

Детаље о конкурсу за упис у војне школе можете погледати на следећем линку: http://www.mod.gov.rs/konkursi-za-upis-u-vojne-skole