Министарство одбране Републике Србије
 
12.02.2021.

Министар Стефановић: Војска је стуб безбедности наше земље и неодвојиви део народа



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић обишао је данас са командантом Копнене војске генерал-потпуковником Милосавом Симовићем припаднике 22. пешадијског батаљона Друге бригаде копнене војске у касарни „Петар Лековић“ у Пожеги.

Министар Стефановић обишао је касарну у Пожеги која је поново враћена у употребу за Војску Србије 2014. године.
 
Министар одбране захвалио је командантима Копнене војске и Друге бригаде на томе што су уложили огромне напоре да та бригада буде добро обучена, да људи имају подстрек и да свакодневним тренингом и вежбом добијемо искусне старешине и војнике који управљају сложеним борбеним системима којима Копнена војска и Друга бригада располажу.
 
- Видели смо тактичко-показну вежбу која показује колико су људи у сваком тренутку спремни да у сложеним условима делују, али да пре свега имају у виду да је њихова кључна улога у заштити своје отаџбине, у томе да увек буду корак испред свих и да бране Србију од свега што може да јој прети - рекао је министар Стефановић.
 
Наша војска јесте стуб безбедности наше земље, наводи министар Стефановић и додаје да је војска кључни део у основи заштите наше државе и неодвојиви део свог народа.

- Важно нам је да имамо свакодневно побољшање стандарда војника. Разговарао сам са њима и видео шта је то што можемо да учинимо осим великог повећања плата које ће имати и у овој години. Наравно да желимо да модернизујемо нашу војску. Желимо да наставимо улагање у њену модернизацију, у повећање транспортних капацитета и свега онога што је потребно да би осетили колико је држава уз њих, колико цени њихов тежак посао и да желимо да покажемо колико је кључни фактор одвраћања у нашем систему одбране, а да грађани Србије могу да рачунају на то да кад имају јаку војску, да ће и Србија бити јака - поручио је министар одбране.
 
Командант Друге бригаде копнене војске бригадни генерал Жељко Кузмановић представио је министру одбране задатке, циљеве и намену Друге бригаде копнене војске.

Припадници 22. пешадијског батаљона приказали су обуку чете минобацача 120 мм, затим периодичне прегледе моторних возила и наоружања, као и рад у техничкој радионици.
 
На крају данашњег обиласка, министар Стефановић обишао је Спомен собу и богослужбени простор 22. пешадијског батаљона Друге бригаде копнене војске.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
12.02.2021
mp4 (234,74 MB)
Обилазак касарне и приказ способности
12.02.2021
mp4 (164,37 MB)
Изјава министра Стефановића