Министарство одбране Републике Србије
 
22.01.2021.

Обележен Дан Медија центра „Одбрана“



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас свечаности поводом Дана Медија центра „Одбрана“ и 142. године војне штампе у Србији у Дому Војске Србије. Том приликом, министар Стефановић уручио је новинарску награду „Иван Марковић“ за најбољи прилог у 2020. новинарки РТС Биљани Радуловић и специјално признање за телевизијску емисију Љубици Здравковић Џонов са РТ Врање.

Честитајући празник, министар Стефановић нагласио је да  Медија центар „Одбрана“ можда ове године има мање активности због короне, али да то није умањило квалитет рада ове веома важне институције за целу земљу. Говорећи о историјату војне штампе, Стефановић је подсетио да је тадашњи министар војни Јован Мишковић у својој наредби о покретању „Ратника“ навео да је „војска без свог листа, као човек без говора“.

- Далеке 1879. године, Србија је била међу првих 10 земаља у Европи које су имале своје војне новине, које су опстале и кроз најтеже периоде ратова и страдања нашег народа, све до данас. Новине, чије су генерације редакција бодриле наш народ и чувале традицију и које су опстале до данас, не више под именом „Ратник“, већ „Одбрана“, у духу бољег времена – рекао је министар Стефановић.

Он је додао да је Медија центар „Одбрана“ кроз новинско-информативну и издавачко-културну делатност институција која презентује рад Министарства одбране и Војске Србије, упознаје читаоце и гледаоце са актуелностима у области одбране у савременом свету, али уједно не дозвољава да препустимо српску војничку традицију забораву.

- Промовише вредности које су узидане у темеље наше Србије – част, храброст и посвећеност. Наш магазин је данас веродостојни наследник листа „Ратник“ и сведок свог времена са широком читалачком публиком. Медија центар као војни издавач уједно је и запажен учесник Међународног сајма књига у Београду. Опет мало је установа које се могу похвалити тако широком лепезом догађаја, концерата, промоција књига, предавања и изложби, које се високо котирају на листи културне понуде Београда и Србије па је Дом Војске Србије, као јединствени чувар војне традиције и успомене на богату историју српске војске, незаобилазно место за поклонике културе – нагласио је министар одбране.

Он је пожелео запосленима у Медија центру да и убудуће остану доследни у свом раду, достојни наследници својих оснивача и да креативним и модерним приступом у даљем раду оправдају очекивања.

- Ми ћемо се трудити да помогнемо да и у наредном периоду ова кућа остане бисер наше културе и да њено ново рухо у наредних годину или две буде нешто чиме ће се поносити сви припадници нашег министарства – закључио је Стефановић.

Директорка Медија центра „Одбрана“ потпуковник Биљана Пашић истакла је на свечаности да су тешку годину која је за нама обележили резултати који су још једном померили навише лествицу професионалности и издржљивости.

- У години у коју смо управо закорачили чека нас изузетно значајан подухват - реновирање фасаде зграде Ратничког дома. Захваљујући подршци и разумевању Министарства одбране и Министарства културе и информисања та дуго чекана „преобука“ којом ће се Дому ратника вратити стари сјај, али и продужити живот, биће један од наших најважнијих задатака – нагласила је потпуковник Пашић.

Уручујући новинарске награде, министар одбране истакао је да награђени радови представљају пример професионалног извештавања и захвалио ауторкама што прате активности Министарства одбране и Војске Србије.

Жири је одлучио да признање „Иван Марковић“ припадне телевизијском прилогу новинарке Биљане Радуловић „Ана Перишић - прва жена пилот борбеног јуришног авиона“, који је емитован 31. октобра 2020. године у Дневнику 2 Радио-телевизије Србије.

Специјално признање припало је телевизијској емисији „Хероји из Рељана“, посвећеној погинулим припадницима 78. моторизоване бригаде у Рељану и свим палим припадницима војске у борби против НАТО агресије 1999. године, ауторке Љубице Здравковић Џонов, која је емитована на програму Радио-телевизије Врање у јуну 2020. године.

Плакета Министарства одбране за сарадника године Медија центра „Одбрана“ додељена је академику Дарку Танасковићу, професору, исламологу, филологу оријенталисти и дипломати, коју му је уручио начелник Управе за односе са јавношћу пуковник др Михаило Зоговић.

Традиционално признање за сарадника године у области промоције културе додељено је Галерији „Милан Коњовић” из Сомбора, а директорки Галерије Милени Рацков Ковачевић плакету је уручила директорка Медија центра „Одбрана” потпуковник Биљана Пашић.

Признање сарадник године Одељења за новинско-информативну делатност добио је начелник Катедре војног ваздухопловства на Војној академији пуковник др Славиша Влачић, а признање му је уручила начелница Одељења за новинско-информативну делатност и главна и одговорна уредница магазина „Одбрана“ Драгана Марковић.

Начелник Одељења за издавачку делатност Мирослав Тохољ уручио је признање за најуспешнијег сарадника Одељења за издавачку делатност „Војна књига” у 2020. години Драгану Вујичићу, аутору књиге „Зрно рата“.

На данашњој свечаности приказан је и филм „Изазов као инспирација за боље“ који говори о резултатима рада Управе за односе са јавношћу у години за нама, а у културно-уметничком програму наступили су солисткиња Сања Чукановић у пратњи дела Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ и чланови Музичке секције Војне академије.

Медија центар „Одбрана“ обележава свој Дан као сећање на 24. јануар 1879. године, када је у Србији изашао први број војног листа „Ратник“, чију традицију наставља магазин „Одбрана“.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.01.2021
mp4 (274,78 MB)
Свечаност
22.01.2021
mp4 (353,09 MB)
Обраћање министра Стефановића
22.01.2021
mp4 (131,57 MB)
Обраћање потпуковника Биљане Пашић