Министарство одбране Републике Србије
 
09.12.2020.

Министар Стефановић обишао касарну „Поднаредник Момчило Гаврић“ у Лозници



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић обишли су данас реконструисане објекте у касарни “Поднаредник Момчило Гаврић“ у Лозници.

Mинистар Стефановић поручио је да је обнова те касарне веома важан пројекат и да ће у наредне две године, како је планом предвиђено, бити завршена комплетна реконструкција и изградња ове касарне, објеката за смештај војника, команде и свих пратећих објеката који ће омогућити да ово буде један модеран пешадијски батаљон у складу са светским стандардима.

- Данас смо разматрали шта све можемо да учинимо како би додатно стимулисали младе да одаберу војничку професију. Поред повећања плата која су договорена са председником Александром Вучићем, значајну улогу у томе имаће и побољшање услова рада, попут изградње овакве модерне касарне - оценио је министар одбране.

Министар се захвалио, овом приликом, градоначелнику Лознице Видоју Петровићу на подршци коју је локална самоуправа пружила током досадашњих радова у касарни.

- Ово је веома важан пројекат, зато што хоћемо да овде у Лозници имамо један део наше војске и да развијамо нашу војску у свим деловима земље. Циљ нам је да повећавамо наше капацитете, али и да кроз запошљавање у војсци попуњавамо њене ресурсе – истакао је министар Стефановић.

Након реферисања команданта Прве бригаде бригадног генерала Зорана Насковића, министар Стефановић је обишао објекте за смештај у тој касарни, као и објекте на којима је до сада извршена реконструкција.

Обиласку су присуствовали и заменик команданта Копнене војске генерал-мајор Владета Балтић, начелник Управе за логистику Генералштаба бригадни генерал Срђан Петковић, начелник Управе за инфраструктуру пуковник Радмило Кравић и градоначелник Лознице Видоје Петровић.

Касарна у Лозници иначе сада носи име „Поднаредник Момчило Гаврић“, уместо претходног имена „Клупци“, у знак сећања на најмлађег поднаредника српске војске у Првом светском рату, који се као осмогодишњи дечак прикључио Шестом артиљеријском пуку Дринске дивизије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
09.12.2020
mp4 (107,9 MB)
Обилазак
09.12.2020
mp4 (138,05 MB)
Изјава министра Стефановића