Министарство одбране Републике Србије
 
04.12.2020.

Министар Стефановић обишао завршне припреме привремене ковид болнице на Новосадском сајму



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић обишли су вечерас припаднике Војске Србије и волонтере Града Новог Сада који у хали на Новосадском сајму обављају завршне припреме за отварање привремене ковид болнице.

Како је истакао министар Стефановић, иако повод није радостан пошто се простор припрема за смештај пацијената који су оболели од ковида, охрабрујуће је видети добро садејство војске, локалне самоуправе и људи из Сајма.

 - Садејство свих ових људи који су дошли да помогну да припремимо Сајам за више од 300 пацијената који ће овде имати прилику да добију прву медицинску помоћ. Драго ми је да видим да су припадници војске ангажовани заједно са локалном самоуправом од првог тренутка.  Видео сам да су ту и војници на добровољном служењу војног рока уз професионални састав и то показује и колико ови млади људи воле своју земљу- изјавио је министар одбране.

Према његовим речима, од како је председник Републике издао наредбу да се војска укључи у време првог таласа, од марта месеца, до данас њени припадници били су ангажовани на бројним задацима и били су уз народ где год је било потребно, како бисмо што лакше и што брже победили ову болест.

- Хоћу да захвалим и људима из Новог Сада који су такође били пожртвовани и присутни у сваком тренутку. Захвалио бих и градоначелнику Вучевићу и целом тиму људи. Види се да то садејство и добра сарадња дају резултате – рекао је министар истичући да је заједнички озбиљан и напоран рад омогућио да на Сајму све буде спремно за само за 24 сата.

Према речима градоначелника Новог Сада, оно што је најављено то је и учињено за нешто више од 24 часа.

- Хала на Новосадском сајму је спремна да у наредном периоду ради као привремена ковид болница. То је проузроковано околностима и развојем епидемиолошке ситуације у Србији и Војводини. Према предлогу покрајинског секретаријата за здравство, Министарство одбране, Прва бригада копнене војске и Град Нови Сад, заједно са Новосадским сајмом обезбедили су све. Велико хвала свим војницима и волонтерима Новог Сада и свима који су учествовали у томе да све буде спремно - рекао је Вучевић.

С обзиром на то да се у нашој земљи епидемиолошка ситуација не смирује, успостављањем Новосадског сајма као привремене ковид болнице добија се додатни капацитет од 312 болничких кревета. Вечерашњем обиласку је присуствовао и командант Прве бригаде копнене војске бригадни генерал Зоран Насковић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
04.12.2020
mp4 (196,29 MB)
Обилазак
04.12.2020
mp4 (190,85 MB)
Изјава министра Стефановића
04.12.2020
mp4 (156,38 MB)
Изјава градоначелника Вучевића