Министарство одбране Републике Србије
 
03.12.2020.

Изашао је нови број „ОДБРАНЕ”



У ДЕЦЕМБАРСКОМ БРОЈУ МАГАЗИНА „ОДБРАНА” ПРОЧИТАЈТЕ:
 
У месецу за нама Војска Србије, институција с највећим поверењем међу грађанима наше земље, ставила је све своје људе, средства и снаге у функцију очувања државе и народа.

Новембар ће бити упамћен по интензивним радовима на завршетку изградње нове ковид болнице у Војном комплексу „Земун економија” у Београду, бризи за људе, по динамичним активностима новоименованог министра одбране др Небојше Стефановића на свим пољима, али и због тужног сећања на одлазак српскогпатријарха Иринеја, кога је на вечни починак испратила Гарда Војске Србије.
 
О овим и другим најзначајнијим догађајима читајте У ФОКУСУ, који вас, без сувишних детаља, води кроз најважније активности и теме које су обележиле месец за нама.
 
Децембарска „Одбрана” ексклузивно доноси РАЗГОВОР С ПОВОДОМ с потпредседником Владе Републике Србије и новоименованим министром одбране др Небојшом Стефановићем, који поручује да само снажна војска и снажна држава могу бити војно неутралне. „Наш посао и јесте да кроз свој рад и ангажман подржимо стратешко опредељење Србије да буде војно неутрална, да се ослони на себе, да буде суверена и самостална држава која доноси своје одлуке, а њена војска довољно способна да буде гарант безбедности грађана” – каже, између осталог, министар одбране, који за наш магазин говори и о напорима и плановима државног врха за унапређење стандарда припадника система одбране и другим темама од значаја.

Вашој пажњи препоручујемо текст у рубрици СТАЈНА ТАЧКА, под насловом „Рат без фронта и позадине”, из кога ћете сазнати како се војно здравство бори против вируса корона.
 
У рубрици СИСТЕМ можете да прочитате како у центрима за обуку (истоимене команде) Војске Србије „настаје војник”, али и како се, уз нову, савремену опрему, која ће знатно унапредити тактику извиђачких јединица, на падинама Гоча и Столова одвија обука у Другој бригади Копнене војске. Посебно је интересантан текст о „Чуварима мира”, српским мировњацима, које селектује, обучава, шаље и подржава Центар за мировне операције Војске Србије, који је у месецу за нама обележио свој дан у светлу добрих вести – да су сви српски припадници у мировним мисијама здрави, а да ширење вирусне инфекције Ковид-19 није довело до смањења нашег ангажовања у мултинационалним операцијама.
 
Ова рубрика „Одбране” доноси нам и причу о успесима припадника 98. ваздухопловне бригаде, којима су постављени изузетно високи стандарди. У то се уверио и министар одбране др Небојша Стефановић, који је ту јединицу посетио у дану кад је пилот капетан Ана Перишић извела први самостални контролни лет на авиону „орао”, што је био и први лет жене пилота на јуришном ваздухоплову у историји наше војске.
 
Текст о новом „огњу”, у рубрици ТЕХНИКА, износи низ занимљивих података и анализа, који сведоче да ће након увођења модуларног „огња” у наоружање Војске Србије наша ракетна артиљерија бити знатно ојачана. Само једна од премиса је то да је реч о нашем првом артиљеријском оруђу које ће, осим постојећих невођених ракета, укључујући и оне домета 40 км, које су већ развијене, и ракета домета 50 км, које се развијају, моћи да гађа и вођеним ракетама. У истој рубрици читајте и о новом италијанском хеликоптеру с ознаком AW169M, који доживљава тржишну експанзију.
 
У рубрици ГЛОБАЛНО, у тексту Славише Влачића под насловом „Даљински управљане убице”, читајте о рату дроновима око Нагорнно-Карабаха, који је обележила ефикасна употреба борбених беспилотних летилица (које су, по свему судећи, пресудно утицале на ток борбених дејстава), али и о јединицама морнаричке пешадије Оружаних снага Руске Федерације, које, према речима аутора текста Александра Животића, представљају „ударну песницу” првог ешелона те армије.
 
У рубрици ПОГЛЕДИ децембарска „Одбрана” доноси текст Драгана Станара о етичком образовању у Војски Србије, у светлу „премисе” да је етика значајан атрибут војне професије, а КУЛТУРА текст поводом 72. годишњице постојања Војнофилмског центра „Застава филм” – сведока и хроничара историје.
 
У рубрици ИСТОРИЈА препоручујемо две занимљиве приче Стојана Коњиковца са Паштрика с краја 1998. године и текст о потресном сећању ратног војног ветерана проф др Милана Рунића, који је у Другом светском рату био припадник југословенске и совјетске армије и учествовао у борбама за ослобођење Србије и Југославије.

У рубрици ТРАДИЦИЈА, причом о професору др Милораду Обрадовићу, настављамо серију текстова о знаменитим наставницима Војне академије.

САДРЖАЈ ОДБРАНЕ
 
НАСЛОВНА

Стр. 2
ИМПРЕСУМ И САДРЖАЈ

Стр. 3
ПРВИ ДЕЦЕМБАР 1915.

У ФОКУСУ
Стр. 4
Активности Министарства одбране и Војске Србије током новембра
ИЗ СВЕ СНАГЕ

РАЗГОВОР С ПОВОДОМ
Стр. 10
Министар одбране др Небојша Стефановић
ВОЈСКА СРБИЈЕ – БЕДЕМ ПРЕД СВИМ БЕЗБЕДНОСНИМ ПРЕТЊАМА

СТАЈНА ТАЧКА
Стр. 14
Војно здравство у борби против вируса корона
РАТ БЕЗ ФРОНТА И ПОЗАДИНЕ

СИСТЕМ
Стр. 22
Обука у центрима Команде за обуку
НАСТАЈАЊЕ ВОЈНИКА

Стр.28
Обука у Другој бригади Копнене војске
ДРОН НАД СТОЛОВИМА

 Стр. 32
Уз Дан Центра за мировне операције
ЧУВАРИ МИРА

Стр. 36
У 98. ваздухопловној бригади
ВИСОК НИВО ОПРЕМЉЕНОСТИ И ОБУЧЕНОСТИ

ТЕХНИКА
Стр. 42
Модернизована ракетна артиљерија
НОВИ „ОГАЊ” – СИСТЕМ КОНТИНУИТЕТА

Стр. 46
Нови модел италијанског хеликоптера
„АГУСТИН” АДУТ

ГЛОБАЛНО – ЖАРИШТА
Стр. 50
Рат дроновима око Нагорно-Карабаха
ДАЉИНСКИ УПРАВЉАНЕ УБИЦЕ

 ГЛОБАЛНО – ПАРАЛЕЛЕ
Стр. 56
Морнаричка пешадија Оружаних снага Руске Федерације
НОВИ ЖИВОТ „ЦРНЕ СМРТИ”

ГЛОБАЛНО – ПОГЛЕДИ
Стр. 60
Модерна друштва и војна етика
ЕТИЧКО ОБРАЗОВАЊЕ У ВОЈСЦИ СРБИЈЕ

КУЛТУРА
Стр. 63
Поводом Дана „Застава филма”
СВЕДОК И ХРОНИЧАР ИСТОРИЈЕ

ИСТОРИЈА
Стр. 66
Две приче са Паштрика – децембар 1998.
УВОД У 1999.

Стр. 69
Сећање ратног војног ветерана – професор др Милан Рунић
РУСКИМ ТЕНКОМ У СЛОБОДУ ОТАЏБИНЕ

ТРАДИЦИЈА
Стр. 73
Знаменити наставници Војне академије – проф. др Милорад Обрадовић
ГОДИНЕ ИСПУЊЕНЕ ЖИВОТОМ

ПОВОДИ, ЉУДИ, ДОГАЂАЈИ
Стр. 76

УЗВИШЕНИ ДАН КАПЕТАНА НИКОЛИЋА

БРОНЗАНА МЕДАЉА ЗА АЊУ ОБРАДОВИЋ

ОГЛАСИ
Стр. 77
Сервисне информације, конкурси