Министарство одбране Републике Србије
 
01.12.2020.

Уручена одликовања најзаслужнијим у борби против вируса Ковид-19



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић уручио је данас одликовања припадницима Министарства одбране и Војске Србије за изузетне заслуге и допринос у спровођењу активности на спречавању ширења заразне болести Ковид-19, одликованим на дан државног празника Дана примирја у Првом светском рату.

Уручењу одликовања присуствовали су потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Одликовани припадници Министарства одбране и Војске Србије истакли су се на спровођењу мера за спречавање ширења заразне болести Ковид-19 и у пружању помоћи цивилном становништву.

Председник Републике уручио је данас и Орден белог орла са мачевима другог степена потпуковнику у пензији Драгутину Димчевском за испољено лично херојство и вешто командовање 53. граничним батаљоном Војске Југославије током 1998. и 1999. године,  а поводом 21. годишњице битке на Кошарама.

Председник Вучић, обраћајући се окупљенима, истакао је да је реч о вредним и важним одликовањима, али не у материјалном, већ у „људском смислу“ и у смислу онога колико су својим радом и својим делом задужили своју отаџбину Србију.

- Не дајемо много одликовања, али у тешким временима увек се покажу они који су највреднији, најбољи и они који заслужују да од државе добију захвалност. Вама хоћу да захвалим на труду, раду, ентузијазму и посвећености - нагласио је председник Вучић додајући да су одликовања нешто што остаје за увек, њима и њиховим породицама на понос, зато што је држава умела да их препозна и одликује за величанствена и изузетна дела.

Обраћајући се одликованим припадницима Министарства одбране и Војске Србије, председник је истакао да они од данас нису само заставници, капетани, потпуковници, пуковници и генерали, већ су и носиоци државних одликовања Републике Србије.

- Свако од вас о томе мора да води рачуна на сваком месту. Ви сте посебни и ви сте се доказали својој држави и своме народу, али то цео живот морате да испуните обавезношћу и одговорношћу. И зато вас молим да с поносом носите своја одликовања и имате чиме – својим делом да се поносите, да сви око вас, од ваше деце, па надаље, могу да се угледају на ваше дело – поручио је председник Вучић.

Уз жеље за много успеха и добро здравље, као и да пред собом сви имамо нека лакша времена, председник Вучић је изразио уверење да ће, иако не буде тако, сви они на најбољи начин знати да одговоре свим одговорностима и обавезама.

- У име Републике Србије, бескрајно вам хвала за све учињено, а од вас очекујемо ништа мање и у будућности – закључио је председник Републике Александар Вучић.

Златна медаља за заслуге уручена је команданту ковид болнице Војномедицинског центра “Карабурма” пуковнику др Иву Удовичићу.

Орден белог орла са мачевима трећег степена уручен је заменику команданта Команде за обуку бригадном генералу Јелесију Радивојевићу и команданту привремених ковид болница “Београдски сајам” и “Београдска арена” пуковнику Радивоју Анђелковићу. Орден заслуга за одбрану и безбедност трећег степена уручен је управнику Војне болнице Нови Сад пуковнику др Драгану Коруги.

Сребрна медаља за храброст „Милош Обилић” уручена је потпуковнику Браниславу Крњајићу, ангажованом на спровођењу мера обезбеђења граничних прелаза, мигрантских центара и прихвата наших држављана пристиглих из иностранства и капетану Томи Зорзићу, ангажованом током реализације задатака са припадницима Оружаних снага Руске Федерације на спречавању ширења заразне болести Ковид-19.

Сребрна медаља за заслуге уручена је начелнику Института за епидемиологију ВМА пуковнику Срђану Лазићу, начелнику одељења у Клиници за инфективне и тропске болести ВМА пуковнику Петру Ћурчићу, управнику Војномедицинског центра “Карабурма” потпуковнику Милану Младеновићу, начелнику Центра за хитну помоћ ВМА потпуковнику Милану Јовановићу, потпуковнику Неговану Иванковићу, ангажованом током реализације задатака са припадницима Оружаних снага Руске Федерације на спречавању ширења заразне болести Ковид-19, начелнику Сервиса за одржавање ВМА заставнику прве класе Момчилу Марићу, затим заставнику Мирославу Љиљаку, ангажованом на спровођењу мера обезбеђења Дома ученика средњих школа “Патријарх Павле” и привремене ковид болнице ВМЦ “Карабурма”, заставнику Горану Петровићу, ангажованом на спровођењу мера обезбеђења Клиничког центра Крагујевац и заставнику Јовици Дељанину, ангажованом на организацији спровођења мера за спречавање ширења заразне болести Ковид-19.

Златна медаља за ревносну службу уручена је команданту привремене ковид болнице Хала “Чаир” у Нишу потпуковнику Зорану Смиљковићу.
Пуковник др Удовичић захвалио је председнику за медаљу и нагласио да је то медаља за све који раде у ковид систему, с обзиром на то да болница "Карабурма" већ осам месеци ради непрекидно са ковид пацијентима.

- Захвалан сам председнику за медаљу, али је никако не схватам као своју личну, него је ова медаља заслуга свих нас којји радимо у ковид систему. Пошто је мени додељена, онда је ово медаља за војну болницу "Карабурма" - рекао је пуковник Удовичић и додао да је медаља за особље из те болнице.
Потпуковник Крњајић рекао је да медаља за једног официра представља "нешто што чека читав живот".

- Медаља која носи назив по јунаку Милошу Обилићу говори све. Јединица којом сам командовао током пандемије учинила је све да помогне свима како би превазишли проблеме на најбољи могући начин. Ово је признање пре свега тој јединици па онда мени - рекао је потпуковник Крњајић.

Заставник Петровић из Петог батаљона војне полиције захвалио је председнику Републике на додељеном одликовању и нагласио да ће “медаља бити подстрек да ради више и пожртвованије”. Он је нагласио да “медаља припада свим припадницима Војне полиције, нарочито колегама из Петог батаљона”.

- Успешно се носимо са свакодневним задацима постављеним пред нас, али бих упутио апел грађанима, како бисмо изашли из ове пандемије, да поштујемо све мере и дамо допринос у овој ситуацији - поручио је заставник Петровић.

Како је истакао потпуковник Димчевски, одликовање много значи и њему и свим припадницима и саборцима који су учествовали у одбрани отаџбине од НАТО агресије 1998. и 1999. године.

- Иако је одликовање можда стигло са закашњењем, ипак је наш председник исправио веома велику направду. Више од две деценије скривала се истина о борбама на Кошарама, Морини, Паштрику и на осталим караулама које су се одвијале током НАТО агресије - нагласио је потпуковник у пензији Димчевски.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
01.12.2020
mp4 (226,39 MB)
Обраћање председника Вучића
01.12.2020
mp4 (195,42 MB)
Уручење одликовања
01.12.2020
mp4 (67,03 MB)
Изјава пуковника др Ива Удовичића
01.12.2020
mp4 (71,83 MB)
Изјава потпуковника Бранислава Крњајића
01.12.2020
mp4 (46,94 MB)
Изјава заставника Горана Петровића
01.12.2020
mp4 (72,02 MB)
Изјава потпуковника у пензији Драгутина Димчевског