Министарство одбране Републике Србије
 
20.11.2020.

Логоровање војника на добровољном служењу војног рока на полигону Пасуљанске ливаде



Војници на добровољном служењу војног рока генерације „септембар 2020“ из Центра за обуку копнене војске у Пожаревцу, специјалности послужилац на минобацачу, налазе се на стационарном логоровању у Војном комплексу „Пасуљанске ливаде“, где изводе своја прва гађања из минобацача 82 милиметра М69.

Циљ стационарног логоровања је да се војници у реалним условима обуче у тактичким радњама поседања положаја, одбране и напада и реализују програмска гађања, истиче мајор Александар Варга, командант батаљона за обуку у Центру за обуку копнене војске.
 
- Војници су мотивисани за рад и безбедни током извођења свих планираних садржаја обуке. Гађање је оцењено врло добром оценом, а војници су на прави начин приказали знања усвојена у протеклих месец дана обуке. Стационарно логоровање је најбољи начин и прилика да се војници провере у практичном раду у реалним условима – истиче мајор Варга.
 
Међу војницима који су први пут гађали из минобацача су и Дејан Лебовић из Бајмока и Анђела Ракић из Ниша.
 
- Први пут сам гађао из минобацача и схватио колико је то моћно оружје. Трема је била присутна али је гађање добро завршено - рекао је војник Дејан Лебовић, који се за служење војног рока одлучио због наставка традиције али и зато што жели да се запосли у Војсци Србије.

Војник Анђела Ракић се одлучила да служи војни рок јер је желела да настави очевим стопама. Обука јој није лака, али како каже, очекивања су јој испуњена.
 
- Ово ми је прво гађање из минобацача и осећај је феноменалан. Трему нисам имала јер сам током обуке имала добре резултате као нишанџија, тако да сам била заиста спремна за гађање и дала сам свој максимум – каже војник Анђела Ракић.
 
У јединици се предузете све мере на спречавању ширења заразе вирусом Ковид-19, а тако се поступа и током логоровања на полигону Пасуљанске ливаде.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
20.11.2020
mp4 (117,33 MB)
Обука
20.11.2020
mp4 (62,02 MB)
Изјава мајора Александра Варге
20.11.2020
mp4 (28,51 MB)
Изјава војника Дејана Лебовића
20.11.2020
mp4 (31,26 MB)
Изјава војника Анђеле Ракић