Министарство одбране Републике Србије
 
15.10.2020.

Министар Вулин: Александар Вучић је председник свих Срба



 
- Велика је част бити данас на месту које се са разлогом зове Трг Републике Србије. Не зато што је Србија дала милион евра да се ово заврши и уреди, већ зато што на Тргу Републике Србије стоје Срби - истакао је изасланик председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића министар одбране Александар Вулин на свечаном отварању новоизграђеног Трга Републике Србије у Источном Новом Сарајеву.

Према његовим речима, од како је 2014. године Александар Вучић постао председник Владе Републике Србије па до данашњег дана “ниједан Србин, ниједно наше село, ма како далеко и удаљено било од наше једине и вољене матице Србије није било предалеко нашој Србији”.

- Од тада до данас Република Србија је одвојила и својим Србима дала да помогне, да виде да брине, да мисли, да хоће, да води рачуна о томе како живе и како расту и напредују близу 74 милиона евра, а нашој вољеној Републици Српској 62 милиона евра. Зато што ниједно српско село и ниједан Србин где год да живи и где год се родио није далеко нашој Србији и председнику Републике Србије Александру Вучићу. Он није више председник или “само” председник Републике Србије. Он је председник свих Срба - истакао је министар Вулин.

Како је нагласио, воља великих сила, зла судбина, погрешне процене, грешке, кукавичлук наших ранијих руководстава учинили су да не живимо заједно.

- Учинили су да живимо у различитим државама, да не можемо да кажемо да имамо само једну границу, али на нама је да учинимо да одмах сада можемо да кажемо да су Срби јединствен политички народ који о свим најважнијим питањима, о најважнијим националним питањима свог постојања одлучује јединствено и из једног места - одлучује са својим Београдом. Нема нама никога ко би нас више волео, ко би о нама више бринуо, ко би нас више пазио, ко би о нашој муци се побринуо, ко би нам се више обрадовао него што је наша мајка Србија - рекао је министар одбране и додао да тамо “где немаш свог професора, учитеља, судију и свог полицајца, тамо нема ни среће ни правде за Србе”.

- Тако смо научили, зато једни у друге да се погледамо, једни на друге да се ослонимо, једни о другима да мислимо, да нам нико није предалеко, да нико није заборављен, да будемо јединствен политички народ који ће о најважнијим питањима свог националног бића и постојања мислити исто, договарати се и зборовати. Једино што може да изгуби наше јединство, нашу слогу, једино што може да нас учини опет раздробљеним и малим јесу сујете малих људи на великим местима. Е томе нема и не може бити места и научимо браћо Срби једном за свагда - не верујмо када нам странци тапшу по рамену и када нам говоре да смо много добри само када издајемо свој народ и када лоше говоримо о свом народу. Не верујемо им, верујмо једни другима и верујмо себи. Верујмо једни другима и када не мислимо исто и када се наљутимо једни на друге, али нико нас више не може волети него што волимо сами себе - поручио је министар Вулин и обраћајући се грађанима Источног Новог Сарајева нагласио да сваки пут када пређу преко Трга помисле и знају да је ту њихова Србија која их “воли, мисли на вас, брине о вама”.
 
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
15.10.2020
mp4 (337,48 MB)
Обраћање министра Вулина
15.10.2020
mp4 (197,39 MB)
Отварање Трга Републике Србије