Министарство одбране Републике Србије
 
15.10.2020.

Министар Вулин у Источном Новом Сарајеву: Србија ће увек мислити, чувати и бранити своју Републику Српску



- Република Србија на челу са Александром Вучићем не заборавља Србе где год они да живе. Република Српска је један од наших спољнополитичких приоритета. У свим нашим документима - од Стратегије националне одбране до одговарајућих скупштинских одлука, каже се да је очување Републике Српске и њен развој један од приоритета Републике Србије и обавеза свих органа Републике Србије. Ово је начин да немамо само братску блиску сарадњу -  истакао је изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, министар одбране Александар Вулин који је вечерас, заједно са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком присуствовао свечаном отварању новоизграђеног Трга Републике Србије у Источном Новом Сарајеву.

- Ово је начин да се покаже свим грађанима Републике Српске колико Србија брине и колико хоће и жели да живот свих грађана Републике Српске учини бољим, квалитетнијим и лакшим. Председник Александар Вучић увек када доноси кључне, важне одлуке по судбину српског народа, води рачуна посебно како ће се те одлуке односити према свим Србима без обзира где они живе, а наравно посебно према Републици Српској - истакао је министар одбране и нагласио да је вечерас посебно поносан што као изасланик председника Републике може да подели радост са грађанима Источног Новог Сарајева и што на Тргу Републике Србије може да види дивне, окупљене људе и да им још једном каже да ће “Република Србија увек мислити, чувати и бранити своју Републику Српску”.
 
Председнику Вучићу додељена је Плакета Општине Источно Ново Сарајево, коју је њен начелник Љубиша Ћосић вечерас уручио министру Вулину, као изасланику председника Вучића.
 
Изградњу Трга Републике Србије у Источном Новом Сарајеву финансирала је Влада Републике Српске из донаторских средстава Владе Републике Србије, а вредност донације је милион евра.
 
Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, говорећи о значају овог Трга, истакао је да је све то урађено јер је председник Вучић хтео да помогне овом народу. 

- Ово је порука да Србија нас доживљава као део себе. Остајемо овде, али хоћемо да будемо држављани Србије. Ми нисмо босански Срби, ми смо Срби. Они Срби који су у своју слободу унели много жртава, који су загледани у Србију. Србија је за нас сигурно утичиште, сугурна брана - поручио је Милорад Додик. 
 
Начелник Општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић захвалио је на прилици да вечерас заједно отворимо Трг Републике Србије, додајуци да је трг једно од најлепших места у Републици Српској и место поновног окупљања. 
 
На крају свечаног отварања, министар Вулин, Милорад Додик и начелник Ћосић положили су временску капсулу у темељ будућег споменика Породици који ће красити централни део трга. 

Површина Трга око спортско-пословног центра износи око 18.000 метара квадратних, постављене су и фонтана, јавне чесме, клупе, а завршено је озелењавање површина. Реч је о тргу манифестационог типа, који је опремљен и урбаним мобилијаром.
 
Централни део Трга предвиђен је за постављање споменика породици, који ће бити откривен 2021. године, а који сиболизује везе између Републике Србије и Републике Српске, као и породицу, која је симбол поновног окупљања Срба из Сарајева, приликом изградње Српског, односно Источног Сарајева.
 
Отварању Трга Републике Србије у Источном Новом Сарајеву присуствовали су и помоћник министра одбране за политику одбране мр Милан Ранковић, командант 250. ракетне бригаде за ПВД бригадни генерал Тиосав Јанковић и изасланик Републике Србије пуковник Данко Штрбац.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
15.10.2020
mp4 (110,24 MB)
Изјава министра Вулина
15.10.2020
mp4 (54,41 MB)
Обраћање члана Председништва БиХ Милорада Додика
15.10.2020
mp4 (197,39 MB)
Отварање Трга Републике Србије