Министарство одбране Републике Србије
 
19.09.2020.

Интернат Војне гимназије – пријатно место за учење и живот



Интернат Војне гимназије је у функцији смештаја ученика од 1973. године. Након 45 година коришћења објеката Интерната Војне гимназије, Министарство добране је 2018. године први пут уложило значајнија новчана средства за његову потпуну реконструкцију.
 
У смештај ученика Војне гимназије и Средње стручне војне школе усмеравана су средства како би смештајни капацитети и услови живота и рада најмлађих припадника система одбране били побољшани и подигнути на највиши ниво.

Ученици Војне гимназије и Средње стручне војне школе, који су смештени у интернату у Хумској улици, данас, несумљиво,  живе у много бољим условима, него њихове колеге из претходних генерација. Инфраструктурни радови у интернату Војне гимназије део су системског улагања Министарства одбране у подизање квалитета у војном образовању како би се војни гимназијалци школовали по највишим светским стандардима.
 
У интернату Војне гимназије и Средње стручне војне школе детаљно је реновирано више од 10.000 квадратних метара смештајног и канцеларијског простора, односно 130 ученичких соба на шест нивоа укупног смештајног капацитета од 516 лежаја. Ученичке собе су опремљене модерним намештајем и инвентаром што омогућава да ученици постижу боље резултате током школовања. Уз то, детаљно су реновирана и ученичка купатила, заједничке просторије које су опремљене модерним намештајем, соба за посете, као и улаз у хол интерната са осликаним грбом школе у керамичкој подлози.
 
Сталан рад на унапређењу функције исхране утицао је и на реновирање ресторана интерната, чиме је унапређен техничко-технолошки и нутритивни аспект функције исхране.

У саставу библиотеке Војне гимназије, која располаже са уџбеничком грађом и фондом са више од 11.000 наслова, налази се модерна, опремљена рачунарима, читаоница у којој се ученици припремају за наставне обавезе.
 
Првог дана ове школске године у интернату је отворена и најмодернија ваздушна стрељана у Србији. За њу је извршена набавка најсавременије опреме, међу којима су и системи електронских мета СИУС, као и ваздушне пушке и пиштољи марке Хаммарлy произвођача Wалтхер.

О значају средњошколског војног образовања и новом односу према најмлађим припадницима система одбране говоре нам посете највишег државног руководства, што сведочи да се о онима који су будућност система одбране води рачуна у сви аспектима њиховог живота и рада.
 
Реновирање Интерната Војне гимзаије део је ширих радова који се спроводе у Војној академији Универзитета одбране са циљем подизања квалитета услова живота и рада кадета и ученика, што се може сматрати својеврсним улагањем у одбрамбене капацитете наше земље.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
18.09.2020
mp4 (80,21 MB)
Интернат Војне гимназије