Министарство одбране Републике Србије
 
28.08.2020.

Промовисани резервни официри генерације „Март 2020“



Министар Вулин: У тешким временима показали сте своје најбоље лице
 
Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас свечаности поводом завршетка војно стручног оспособљавања слушалаца за резервне официре генерације „Март 2020” и њиховог промовисања у чин резервног потпоручника Војске Србије, у касарни „Генерал Јован Мишковић“ у Београду.

Честитајући најмлађим резервним официрима први чин, министар Вулин је рекао да је мартовска генерација слушалаца за резервне официре добила незахвалан и тежак задатак да у тренутку када се наша нација борила са коронавирусом, буде баш ту, на располагању својој земљи и свом народу.
 
- Радили сте и више него што се од вас очекивало. Били спремни да поступате и понашате се као војници и пре него што сте постали војници и били сте вође својим људима и пре него што сте добили формални чин који би вас ставио испред људи. Понашали сте се онако како српски официр треба, може и мора да се понаша. У тешким временима показали сте своје најбоље лице – рекао је министар Вулин и додао да када стане испред строја вољних и одличних људи, који су сами изабрали да своје време, знање и вредност поклоне својој земљи и својој војсци, зна да овај народ никада неће бити неслободан и упознати оно што су упознавали неки многобројнији, богатији и моћнији народи – ропство.
 
Српски народ изнад свега цени слободу, поручује министар Вулин и истиче да су зато синови и кћери народа који зна колика је цена слободе, гаранција да се Јадовно, Јасеновац и „Олуја“ више никада неће поновити нашем народу.

- Ви сте разлог што можемо да будемо сигурни и мирни. Само када је Србија јака, када има моћну и бројну војску онда је мир сигуран и известан. Хвала вам за време које сте поклонили својој војсци и које сте поклонили својој земљи – поручио је министар Вулин најмлађим резервним официрима Војске Србије.
 
У чин резервног потпоручника произведено је 30 слушалаца рода пешадије и четворо из службе телекомуникација.

Први у рангу овогодишње 137. класе слушалаца резервних официра, резервни потпоручник Урош Јовановић, у име генерације „Март 2020“, рекао је да су патриотска осећања разлог што су његове колеге и он одлучили да након завршених цивилних факултета понесу звање резервних официра Војске Србије. Иако је њихово усавршавање реализовано у отежаним условима због вируса Ковид-19, Јовановић истиче да то није била препрека новој генерацији резервних официра да допринесе вишемесечној борби на сузбијању инфекције
 
- Као и много пута до сада српски народ налази се на тесту историје. Нама, резервним официрима и војницима, дата је част и могућност да своју земљу бранимо и одбранимо и у миру и у рату. У миру, ми смо позитиван пример нашој омладини да упркос изазовима које модерно доба са собом носи, постоји неко ко је спреман да своје знање, умеће и вештине посвети својој отаџбини и њеном просперитету, јер Србија никоме од нас није дата на поклон. Стварале су је генерације и генерације, кроз сопствену жртву, рад и способност. У рату, ми смо спремни да и оно што је највредније што имамо, дамо за опстанак нашег народа и очување ове државе – поручио је Јовановић.
 
Најбољима у генерацији резервних официра Војне академије, резеревном потпоручнику Урошу Јовановићу (9,78), резервном потпоручнику Стефану Аризановићу (9,67) и резервном потпоручнику Наташи Живановић (9,44), министар Вулин уручио је ручне часовнике са посветом.
 
Пре курса за резервне официре Војске Србије потпоручник у резерви Стефан Аризановић из Врања завршио је Високу пословну школу струковних студија, смер порези и царина. Као мотив да постане резервни официр, наводи породичну традицију и оца који је био војно лице

- Што се тиче наших старешина, имам све похвале. Били су веома коректни према нама током целог школовања и константно су били ту за нас, радили су са нама, помогли у нашем усавршавању. Што се тиче вируса Ковид-19, уз њихову помоћ смо све издржали и створили веома јак колектив – истакао је Аризановић, чија је жеља да се у родном Врању запосли као официр Војске Србије.
 
У чин резервног портпоручника данас је промовисана и Наташа Живановић из Крупња, иначе мастер професор физичког васпитања.
 
- Овде сам дошла пре свега што волим војску, униформу и отаџбину Србију. Када сам чула за класу слушалица резервних официра, нисам размишљала и одмах сам се пријавила. За ових шест месеци у Војној академији, на терену и током стажирања, могу рећи да сам веома задовољна. Научили смо доста тога и мислим да смо пронашли себе. Након седам дана, схватила сам овде, на Војној академији и у униформи, да сам то ја. Слободно могу рећи да нисам погрешила – истиче Живановићева.
 
Данашњој Свечаности присуствовали су ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник др Горан Радовановић, начелник Војне академије генерал-мајор др Бојан Зрнић, наелник Управе за људске ресурсе Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Саво Иришкић и начелник Управе за телекомуникације и информатику Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Љубиша Ђоловић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
28.08.2020
mp4 (193,22 MB)
Обраћање министра Вулина
28.08.2020
mp4 (132,65 MB)
Обраћање резервног потпоручника Уроша Јовановића
28.08.2020
mp4 (62,08 MB)
Изјава резервног потпоручника Стефана Аризановића
28.08.2020
mp4 (61,32 MB)
Изјава резервног потпоручника Наташе Живановић
28.08.2020
mp4 (196,69 MB)
Свечаност