Министарство одбране Републике Србије
 
12.08.2020.

Министар Вулин: Поносни смо на војнике јунске генерације



Министар одбране Александар Вулин, са начелником штаба Команде за обуку пуковником Николом Дејановићем, обишао је данас војнике на добровољном служењу војног рока генерације „Јун 2020“, у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву, где је присуствовао специјалистичкој обуци из предмета средства и опрема рода пешадије.

- Као што су припадници мартовске класе на добровољном служењу војног рока задивили Србију својим огромним доприносом у борби против ковида, тако и припадници јунске класе војника на добровољном служењу војног рока, нас све заједно чине поносним. Момци и девојке из целе Србије обучавају се, уче, стичу нове вештине и многи од њих су решили да своју судбину вежу за Војску Србије и да након одслужења војног рока постану професионални војници – рекао је министар Вулин.
 
- И војници јунске класе много помажу у борби против ковида. Они су постављали привремене ковид болнице, помагали су где год је било потребно и нико од њих није рекао да му је сувише тешко или да не може или да неће да уради. Свако од њих радио је за своју земљу – поручио је министар Вулин, додајући да су уз јунску класу војника, Војска Србије и држава Србија још снажније и сигурније.

Командант Другог центра за обуку Команде за обуку пуковник Зоран Смиљанић објаснио је да је јунска генерација војника на добровољном служењу војног рока, након основне обуке, у Другом центру наставила и стручно специјалистичку обуку за дужности стрелца, где су се војници обучавали да рукују пешадијским наоружањем - снајперском пушком 7,92 мм М 76, ручним ракетним бацачем 64 мм М80 и пиштољима 7,62 мм М57 и ЦЗ 99 9 мм.
 
- Војници јунске и претходне мартовске генерације, посебно су мотивисани за реализацију задатака у обуци и били су ангажовани у више наврата на припремама привремених ковид болница у Београду. Све задатке реализују квалитетно, на време, без поговора – рекао је пуковник Смиљанић, истичући да су јунска и мартовска генерација међу најбољим генерацијама војника на добровољном служењу војног рока у Другом центру за обуку у последњих неколико година.
 
Војник Катарина Илић из Баточине каже да се од малена интересовала за војску и да је то разлог због којег се пријавила на добровољно служење војног рока.

- На служењу војног рока сам од јуна ове године. Од обуке ми се највише свидео рад са наоружањем и гађања. Друштво је добро, смештај је добар, храна је одлична. Од малена ме је интересовала војска и цео тај систем. Планирам да се бавим овим послом – поручила је Катарина Илић.
 
За обуку коју похађа разводник Милош Драгић из Ћуприје каже да је захтевна и да су критеријуми веома високи, што га мотивише да се додатно труди.
 
- За сада ми се веома свиђа гађање, целокупна обука. Мислио сам да је критеријум слабији, али доста је повишен и баш ми се свиђа овде. Свакоме бих препоручио да се пријави за добровољно служење војног рока. Друштво је феноменално. Сви смо као један овде – истиче разводник Драгић и додаје да се нада да ће једног дана бити професионално војно лице.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
12.08.2020
mp4 (72,7 MB)
Изјава министра Вулина
12.08.2020
mp4 (156,68 MB)
Изјава пуковника Зорана Смиљанића
12.08.2020
mp4 (51,37 MB)
Изјава разводника Милоша Драгића
12.08.2020
mp4 (28,85 MB)
Изјава војника Катарине Илић
12.08.2020
mp4 (290,8 MB)
Обука војника