Министарство одбране Републике Србије
 
10.08.2020.

Министар Вулин: Циљ Шиптара је да се припадници косовских полицијских снага убаце у наше једновремене патроле са КФОР-ом



Упитан да прокоментарише шиптарске тврдње да је Војска Србије током заједничке патроле са КФОР-ом нелегално ушла у Карачево, министар одбране Александар Вулин рекао је да већ два, три дана из Приштине покушавају да нападну Војску Србије и оптуже нас како не поштујемо међународне споразуме, наше обавезе и да газимо административну линију, из чега се крије први циљ, а то је да се у једновремене патроле КФОР-а и Војске Србије убаце припадници косовских полицијских снага.
 
- Једина истина је да је једновремена патрола између припадника Војске Србије и припадника КФОР-а, тачније Регионалне команде Исток, турског контингента уз два представника снага САД, у периоду од 16.50 до 18.10 часова имала једновремену патролу која се кретала из правца села Муховац до села Доње Карачево, по унапред утврђеној административној линији. Тачно се зна куда се они крећу и пре сваке патроле установи се куда ће се и како кретати. Ми за ово имамо тзв. ТОПА и ДОПА споразум који је потписан 2001. године, којим се предвиђа начин на који се уговарају патроле и како се крећу - подсећа министра Вулин.
 
- Ово није први пут да Шиптари покушавају да нападну Војску Србије, али суштински циљ је да се у наше једновремене патроле убаце припадници косовских полицијских снага. Војска Србије је то већ одбила неколико пута. Ми имамо потписан споразум са КФОР-ом, ни са каквим КПС-ом нити било ким другим. За нас је КФОР тај који је одговоран за стање безбедности на целом простору Косова и Метохије, а самим тим и на административној линији.
 
Министар Вулин поручује да је у питању покушај Шиптара да изврше политички притисак на нас како би се косовска полиција убацила у наше једновремене патроле са КФОР-ом, што би им омогућило да контролишу кретање наших снага.
 
- То наравно није могуће. Ми такав споразум немамо и не препознајемо никога осим КФОР-а. Свака друга оружана формација за нас представља безбедносну претњу. Ми их не препознајемо, немамо споразуме са њима, не знамо ко су, не знамо куда се крећу и то је нешто што ми апсолутно одбијамо и не прихватамо.
 
Осим политике, иза оваквих ствари крију се и разни други интереси, указује министар Вулин и као пример наводи да је Војска Србије обезбеђујући административну линију, тачније Копнену зону безбедности, синоћ привела два лица која су покушала да прокријумчаре четири грла стоке.
 
- То се дешава сваки дан. Зато вам треба косовска полиција на административној линији, да би се шверц и сличне ствари контролисале или допуштале. То код нас не иде. Ово је само још један од покушаја напада на нашу војску, али као и до сада, ми ћемо се чврсто држати Војно-техничког споразума, свих оних споразума који су потписани са КФОР-ом. Ми смо правна држава и управо тако ћемо се понашати - нагласио је министар Вулин.
 
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
10.08.2020
mp4 (268,6 MB)
Изјава министра Вулина