Министарство одбране Републике Србије
 
10.08.2020.

Почетак изградње нове ковид болнице у Крушевцу



Премијерка Брнабић захвалила припадницима Војске Србије за непроцењив допринос борби против коронавируса

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас почетку изградње нове ковид болнице у оквиру Војног комплекса "Расина" у Крушевцу и заједно са министром одбране Александром Вулином и министром здравља Златибором Лончаром положила камен темељац за изградњу те болнице, чији је завршетак планиран до 15. децембра ове године.
 
Обраћајући се присутнима премијерка Брнабић је поручила да се нова ковид болница у Крушевцу гради за потребе евентуално другог таласа ковид вируса у Републици Србији, који се очекује током јесени и зиме, али уколико ситуација буде таква да вакцина стигне брже или се сви заједно успешно изборимо са коронавирусом, те не буде потребе за новом ковид болницом, онда ће то бити мултифункционална болница на услузи грађанима Крушевца и читавог Расинског округа.
 
- Болница је инвестиција од 1.724.200.000 динара, имаће 500 лежајева и у оквиру овога интензивну негу, а рок за завршетак радова је 15. децембар ове године. Желим да се захвалим извођачима радова, домаћој компанији "Термомонт" која је већ показала у Београду, на Карабурми, да уме да ради брзо, ефикасно, да ради не у интересу профита, већ у интересу државе, наших грађана - истакла је премијерка Брнабић, додајући да јој је драго што овакве, изазовне послове раде наше домаће компаније.
 
Посебну захвалност председница Владе упутила је свим припадницима Војске Србије, јер како каже "Без Војске Србије не бисмо успели овако успешно да се боримо против коронавируса."
 
- Хвала свим припадницима Војске Србије који су од 16. марта свакодневно ангажовани на подршци цивилним структурама, нашем здравству, нашим грађанима, локалним самоуправама, градовима и општинама како би се изборили, како би били што безбеднији у нашој земљи. Припадници Војске Србије су ангажовани на припреми, на вођењу привремених болница - у овом тренутку, од почетка епидемије је 11 објеката привремених болница, у шест градова широм Србије и у оквиру којих 5.522 лежаја. Све ово нам је обезбедила Војска Србије. Припадници Војске Србије су свакодневно ангажовани и на лечењу ковид пацијената у војним установама које су притекле у помоћ, али и на лечењу нековид пацијената - рекла је премијерка Брнабић и подсетила да су по наређењу председника Републике Србије војне болнице, а пре свега Војномедицинска академија у Београду ангажоване на лечењу нековид пацијената, без обзира да ли су у питању војни или цивилни осигураници.
 
Припадници Војске Србије свакодневно су ангажовани и на биолошкој дезинфекцији ковид амбуланти на више од 60 локација широм Србије, а само на борби против коронавируса и свакодневној подршци цивилним структурама, дневно се ангажује око 2.000 припадника војске, наглашава председница Владе.
 
- Уз здравство и здравствене раднике Војска Србије пружила је непроцењиву подршку у читавој нашој земљи и свим нашим грађанима како би се борили против коронавируса. Ово је још један показатељ колико је наша војска спремна, колико је данас наша војска спремнија, боље опремљена, колико брзо и ефикасно може да реагује - рекла је премијерка Брнабић и захвалила Војсци Србије што је део своје имовине и у Београду и Крушевцу определила за градњу две нове ковид болнице.
 
Важно је да смо спремни, да имамо довољно респиратора, лежајева, тестова, капацитета за ПЦР тестирање, али исто тако да будемо спремни за јесен и зиму, када долази сезона грипа и када очекујемо још јаче удари, поручује премијерка.
 
- Желим да се захвалим грађанима Републике Србије зато што поштују све мере и зато што данас видимо резултате свега овога. Ако наставимо овако да се боримо на истом задатку и да сви будемо овако брзи, овако ефикасни, дисциплиновани, верујем да тај талас који ћемо видети на јесен или зиму неће неопходно бити много гори него што смо већ проживели у марту и у јулу, када су били највеће удари на наш здравствени систем, нашу земљу и грађане - рекла је премијерка Брнабић и додала да "настављамо да се боримо заједно, да Влада наставља да се припрема и да припрема све структуре које су свакодневно у служби свих грађана Републике Србије."
 
Почетку изградње нове ковид болнице у Крушевцу присуствовали су и државни секретар Бојан Јоцић, начелник Управе за војно здравство генерал-мајор др Угљеша Јовичић, командант Команде за развој Расинске бригаде пуковник Раде Рњаковић, градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић  и директор компаније „Термомонт“ Дејан Бурчул.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
10.08.2020
mp4 (366,47 MB)
Обраћање премијерке Ане Брнабић
10.08.2020
mp4 (160,68 MB)
Полагање каменa темељца