Министарство одбране Републике Србије
 
09.08.2020.

Министар Вулин: Развој система ПАСАРС и модернизација радара „Жирафа“ важни су за Војску Србије



Министар одбране Александар Вулин и командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић присуствовали су испитивањима рада против-авионског самоходног артиљеријско-ракетног система (ПАСАРС) са интегрисаним ракетама „Игла” увезаног са модернизованим осматрачко аквизицијским радаром „Жирафа, на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници.



Након опита, министар Вулин је рекао да је развој противавионског система ПАСАРС, заједно са модернизованим радаром „Жирафа“, велика ствар не само за нашу противваздухопловну одбрану, већ за читаву нашу војску.

- Војска Србије непрекидно се модернизује. Наши људи се обучавају и оно што је најважније, показујемо да су наши инжињери и наши конструктори у стању да прате светске трендове и да налазе најбоља решења која могу да се примене на нашој техници и нашој технологији. Војска Србије, захваљујући таквим људима, у стању је да се опрема и наоружава много јефтиније него што би то радила да је на тржишту - рекао је министар одбране.

Министар Вулин наглашава да је наше само оно што је производ наше памети и што сами произведемо, јер све друго подлеже туђим одлукама, неким другим правима и не може да се користи онако како мислимо да треба.

- Развој ПАСАРС-а заједно са модернизованим радаром „Жирафа” је велика ствар не само за нашу противваздухопловну одбрану, већ за читаву нашу војску - истакао је министар одбране.

Према речима в.д. помоћника министра за материјалне ресурсе др Ненада Милорадовића, трупна противваздухопловна одбрана годинама је била запостављана како код нас тако и код много развијенијих земаља, а поготово у претходној ери експедиционих и асиметричних сукоба, али се сада поново интензивно ради на њеном побољшању. Он објашњава да систем ПАСАРС-16 - самоходно противавионско оруђе базирано на топу „Бофорс“ 40 мм и модернизовани радар „Жирафа“ који је основни осматрачки сензор батерије система ПАСАРС, су два система који чине основу наше модернизоване трупне ПВО.

- На радару „Жирафа“ у току су испитивања, пре увођења у наоружање, софтверског радарског пријемника, који значајно побољшава његове способности. То је прва фаза у модернизацији тог радара на коме се унапређују разни подсистеми како би радар имао свеукупно боље карактеристике - веће даљине захвата малоразмерних циљева, попут малих беспилотних летелица које сада постају доминантна претња, повећање брзине заузимања борбеног положаја, повећања броја оруђа којима може да се управља тј. којима могу да се аутоматски доделе циљеви - рекао је Милорадовић.

Основна варијанта противавионског система ПАСАРС уведена је у наоружање прошле године, истиче Милорадовић и додаје да су у складу са принципима спиралног развоја у току завршна испитивања нових подсистема који ће додатно да унапреде то противавионско оруђе. Као један од њих Милорадовић наводи интеграцију ракетног система „Игла“ на сва раније завршена оруђа, чиме би ефикасност ПАСАРС-а против ваздухопловних циљева због опремљености самонавођеним противавионским ракетама била знатно повећана.



Покретачи и други елементи за интегрисање ракетног система „Игла“ на усавршени противавионски топ, послужиће за интегрисање и новонабављених ракета „Мистрал“, за које помоћник министра за материјалне ресурсе каже да су у овом тренутку вероватно најбоље на свету у својој класи. На тај начин, синергијом између унапређеног система навођења са радара Жирафа и додавањем ракета на ПАСАРС значајно ће се повећати способности тог система у његовој основној намени, а то је ПВО заштита јединица Копнене војске.

- Имамо велики број старијих, преносних противавионских ракетних система као што су „Игла“ и „Стрела“. На бојиштима у будућности појавиће се велики број циљева новог типа, пре свега разних врста беспилотних летелица и та старија, такорећи отписана оружја, односно противавионске ИЦ вођене ракете, сада добијају на значају јер су оне, уз потребне модификације, ефикасно, а веома јефтино средство за уништавање такве врсте циљева и из тог разлога се код нас интегришу на систем Пасарс – објашњава Милорадовић.



Руководилац пројекта на задатку Усавршени противавионски систем „Бофорс“ - Пасарс капетан Александар Станојевић из Војнотехничког института рекао је да је опит по свим параметрима протекао успешно.

- Имали смо прилику да присуствујемо конструкторским испитивањима интеграције ракетног система „Игла“ на усавршени противавионски систем Пасарс. Сам систем функционише тако што је увезан са осматрачко аквизицијским радаром „Жирафа“. Нова дигитална комуникација између радара и оруђа је успешно функционисала. Пратили смо разне циљеве у ваздуху. Успешно смо добили захвате на дефинисаним даљинама, а навођење је било подједнако успешно и уз помоћ модернизованог радара и уз помоћ оптичког индикатора циља – поручује капетан Станојевић и додаје да је ово друга фаза модернизације усавршеног противавионског система „Бофорс“ - Пасарс.

Овим испитивањима присуствовали су и начелник Управе за развој и опремање Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Милан Поповић и директор Војнотехничког института пуковник Бојан Павковић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
08.08.2020
mp4 (246,3 MB)
Изјава министра Вулина
08.08.2020
mp4 (486,05 MB)
Изјава помоћника министра Ненада Милорадовића
08.08.2020
mp4 (126,36 MB)
Изјава капетана Станојевића
09.08.2020
mp4 (537,13 MB)
Обилазак