Министарство одбране Републике Србије
 
05.08.2020.

Министар Вулин: Војска Србије је још једном доказала да припада свима




Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас дезангажовању војне пољске болнице у Новом Пазару и припадника Министарства одбране и Војске Србије из Дома здравља Сјеница, с обзиром на то да је епидемиолошка ситуација у тим градовима знатно боља у односу на претходни период и да је под контролом.

Према речима министра Вулина, Војска Србије је испунила наређење врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и учинила све да се епидемиолошка ситуација у Новом Пазару смири.

- Сви припадници војног здравства су испуњавали све своје задатке, помогли су људима и овде и на свим другим местима и ја заиста делим огромно осећање поноса са свим припадницима Војске и грађанима Србије када видимо какве лекаре, какве сестре имамо у војном здравству. Ови људи нису питали где иду ни зашто иду, било је само потребно да им се да задатак и да они дају све од себе да помогну грађанима Новог Пазара, Сјенице и Тутина. Сви они су оставили своје породице. Нико од њих није ишао на одсуство, највећи део њих се овде налазио од 3. јула, непрекидно радећи и не питајући када ће престати. Војска је поносна што има такве људе, а сви грађани Србије могу да буду мирни и сигурни што имају такву војску, јер знају да ће у часу невоље бити помоћ и да ће они доћи ту - рекао је министар Вулин и нагласио да је Војска Србије војска свих грађана.

- Ми не гледамо на било чију веру и нацију. Нама је само потребна прилика да помогнемо и дати нам задатак. Војска Србије је још једном доказала да припада свима, да је на сваком делу територије Републике Србије добродошла и да је увек добра вест када видите своју војску - поручио је министар одбране.

Командант војне пољске болнице у Новом Пазару пуковник др Предраг Крстић истакао је да је током 33 дана рада те болнице било успешно збринуто 174 ковид пацијента, као и да смртних исхода није било.

- Спровођењем стриктних мера личне самозаштите и одржавањем физичке дистанце постигнут је циљ који се огледа у томе да није било заражавања међу медицинским особљем пољске болнице – рекао је пуковник Крстић, захваливши челим људима општина Нови Пазар и Сјеница, као и запосленима у болницама у Новом Пазару и Сјеници на изузетној сарадњи коју су показали за време рада војне пољске болнице.

Координатор Опште болнице Нови Пазар др Мирсад Ђерлек рекао је да је пре месец и по у Новом Пазару проглашена озбиљна епидемија и да је председник Републике и врховни командант Војске Србије на његову молбу одмах реаговао.

- Знао сам да у том тренутку не можемо сами победити зло које се зове корона. Сутрадан је војска дошла, формирана је војна болница и испоставило се да је то изузетно добар потез јер смо 8. јула имали 100 пријема за једну ноћ и 78 пацијената смо сместили у војну болницу. Замислите шта би нам се то вече десило да није било Војске Србије - рекао је др Ђерлек и додао да је војска поново показала да се „одазива у целој Србији, без обзира на веру и нацију“.

- Мене је охрабрило то што је народ прихватио своју војску и што смо сви заједно дали све од себе и дошли скоро до краја. Увек морамо бити опрезни. Долазили су лекари из целе Србије, из региона, војска и дисали смо сви једним плућима - поручио је др Ђерлек и захвалио војсци у своје и у име свих запослених Опште болнице Нови Пазар.

За изузетно залагање и допринос борби против Kовид-19, наредбама министра одбране ванредно су унапређени у чин пуковника Предраг Крстић и Петар Ристић, у чин капетана прве класе Иван Поповић и у чин заставника прве класе Александар Николић.

Начелник Управе за војно здравство генерал-мајор др Угљеша Јовичић доделио је захвалнице истакнутим привредницима из Новог Пазара и Сјенице који су помогли у раду војне пољске болнице у Новом Пазару - хотелима „С“, „Палма“, „Lux А“ и „Лане“, Апартманима „Аvio“, Мотелу „Квеле“, као и фирмама “Mizan“, „ Maxers d.o.o .“, „Rile“ и „Решко“.

Према речима државног рекордера у бацању кугле Асмира Колашинца, људски живот нема цену и ниједне олимпијске игре, светска или европска првенства нити медаље нису битније од тога.

- Ниједног тренутка нисам ни размишљао да ли ћу ући у борбу да помогнем свом народу, а поготово што су сви чланови моје породице били заражени и били смештени управо у Новом Пазару у војној ковид амбуланти. У име своје породице и лично име, захваљујем свим припадницима Војске Србије и Војномедицинске академије који су били ту и који су помагали – рекао је Колашинац, истичући да се налазимо у ситуацији када једни другима морамо помоћи у сваком тренутку и да је поносан на војску која је показала да је у најтежим тренуцима уз свој народ.

У име власника хотела „Палма“, свих запослених и суграђана Новог Пазара Мубера Зећировић захвалила је Министарству одбране и Војсци Србије на „знању, жељи, труду, пожртвованости и неизмерној храбрости“.

- Ово је мало што смо ми учинили за вас у моментима док сте ви спасавали животе наших суграђана. Вашим доласком се знатно осетило побољшање, можда због тога што Војска Србије изгледа „моћно“ и што је ваша појава допринела томе да сви ми схватимо озбиљност ситуације - рекла је представница хотела „Палма“.

У име фирме „Mizan“ из Новог Пазара захвалницу Министарства одбране за помоћ у борби против коронавируса примила је Самра Чековић, која је рекла да фирма „Mizan“ јесте допринела спречавању последица Ковида-19, али да су прави хероји припадници Војске Србије.

- Они су били доступни за наше грађане 24 сата и помогли су да се сачувају животи људи и да се умногоме олакша ситуација која је погодила Нови Пазар. У то име им од срца захваљујем. Познато је да се увек људи скупљају, удружују, јачају када су неке тешке ситуације. У овој ситуацији ми смо били јединствени и победили смо Ковид-19 – рекла је Самра Чековић, пожелевши да повод будућих сусрета и дружења буде бољи.

Данашњој активности у Новом Пазару присуствовали су заменик команданта Копнене војске бригадни генерал Владета Балтић, начелник ВМА пуковник Мирослав Вукосављевић и заменик команданта Друге бригаде копнене војске пуковник Мухарем Фазлић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
05.08.2020
mp4 (106,69 MB)
Изјава министра Вулина
05.08.2020
mp4 (48,55 MB)
Изјава пуковника Предрага Крстића
05.08.2020
mp4 (114,3 MB)
Изјава доктора Мирсада Ђерлека
05.08.2020
mp4 (63,63 MB)
Изјава Асмира Колашинца
05.08.2020
mp4 (49,05 MB)
Изјава Мубере Зећировић
05.08.2020
mp4 (69,7 MB)
Изјава Самре Чековић
05.08.2020
mp4 (245,31 MB)
Дезангажовање војне пољске болнице