Министарство одбране Републике Србије
 
01.08.2020.

Почетак изградње нове и модерне ковид болнице



Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је данас почетку изградње нове ковид болнице у оквиру Војног комплекса „Земун економија“ на Батајничком друму и заједно са министром одбране Александром Вулином и министром здравља Златибором Лончаром положио камен темељац за изградњу те болнице, која ће бити завршена до 1. децембра ове године.

Говорећи о значају нове и модерне ковид болнице, председник Вучић је истакао да ће то бити болница у којој ће моћи да се обављају и многе друге, за здравље људи важне ствари – од сале за порођаје, ангио сале и других.

- Не желимо, уколико буде постојала вакцина, у шта верујемо, да овај величанствени објекат који градимо на 18.000 квадратних метара нема своју намену. С поносом могу да кажем да је ово резултат великог рада и труда државе да улажемо огроман новац. Само изградња зграде коштаће између 27 и 28 милиона евра по принципу „кључ у руке“. Посебно сам срећан што све раде наше домаће, српске компаније, уз подршку наше војске и њених инжињеријских јединица и што ће све таквом брзином да буде завршено. Видели сте како смо сви у чуду гледали како су Кинези говорили да ће за 15 дана да заврше своје болнице, које су тада биле мањег квалитета, а ми овде правимо врхунску болницу која ће бити опремљена најмодернијим уређајима, углавном немачким „Дрегером“ и имаћемо 200 јединица интензивне неге, 804 јединице полуинтензивне неге – истакао је председник Републике, додавши да ће то постати наша најзначајнија и највећа болница за ковид пацијенте.

Говорећи о локацији болнице, председник Вучић је рекао да се она налази на лако доступној локацији јер постоји одличан прилаз с Новосадског пута, али и да ће приступни путеви са старог пута морати да се дораде.

- Наравно да ће та болница коштати много више када буде убачена сва опрема унутра – кревети, респиратори, рендгени, скенери. Уложили смо стотине и стотине милиона евра да бисмо сачували здравље наших људи и ово радимо да бисмо олакшали и ослабили притисак на наше јунаке, лекаре, медицинске сестре, да имају боље услове и да тај терет какав смо имали пре десетак дана буде равномерније, другачије и боље распоређен. Улажемо новац који су грађани Србије зарадили, а неко га је паметно чувао и штедео. Улажемо новац у оно што је најважније за људе, како за наше старе, који су и даље највеће жртве ове опаке болести, тако и за све друге који данас јесу „на мети инфекције“. Гледамо у будућност да видимо шта ће бити потребе. Многи се плаше јесени, ми ћемо тражити и, уверен сам, добити вакцину када и многи други који буду први у добијању те вакцине, а свакако не на зачељу у свету – истакао је председник Републике.

- За неколико дана смо покренули све – од 18. јула је све кренуло. За 13, 14 дана смо дошли до потписаног уговора, до камена темељца и до тога да завршавамо за четири месеца. Првог децембра ћемо овде отворити велелепну болницу – све завршено, опремљено, урађено и то су фантастични резултати. То у Србији никада није било могуће. Захвалио бих људима из „Термомонта“, то је изузетна фирма која је већ радила у ВМЦ „Карабурма“ малу ковид болницу, малу у поређењу са овом. Сигурни смо да ће све бити завршено на време и да ћемо да урадимо огроман посао – поручио је председник Вучић, најавивши и градњу мање, али једнако квалитетне ковид болнице у Крушевцу и да су то за Србију велике ствари.

На крају обраћања, председник је пожелео радницима срећан рад и да остваре још једну победу у име целе Србије те да „заједно прославимо отварање једне дивне болнице која ће спасити много живота и усрећити много породица у нашој Србији“.

Министарство одбране обезбедило је одговарајућу локацију из фундуса земље које то министарство користи, а реч је о локацији у близини две велике саобраћајнице, Батајничког друма и аутопута, површине 1 хектар и 58 ари. Локација је ослоњена на одличну инфраструктурну подршку градских инсталација водовода и канализације, електроенергетских и осталих инсталација. Тактичко-техничке захтеве за изградњу болнице припремила је Управа за војно здравство у сарадњи са Министарством здравља. 

Почетку изградње нове ковид болнице присуствовали су и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал–мајор Петар Цветковић, начелник Управе за војно здравство генерал-мајор Угљеша Јовичић, начелник Управе за инфраструктуру пуковник Радмило Кравић, заменик градоначелника Београда Горан Весић и директор компаније „Термомонт“ Дејан Бурчул.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
01.08.2020
mp4 (572,81 MB)
Обраћање председника Републике и врховног команданта Војске Србије
01.08.2020
mp4 (257,44 MB)
Почетак изградње нове ковид болнице