Министарство одбране Републике Србије
 
01.08.2020.

Изашао је нови број „ОДБРАНЕ”



У АВГУСТОВСКОМ  БРОЈУ МАГАЗИНА „ОДБРАНА“ ПРОЧИТАЈТЕ:
 
Kад месец јул, који је предодређен за спорији ритам и одмор, не личи на себе, онда војска мора бити боља и јача него икада. Да је тако и било потврдио је велики број представника локалних самоуправа, институција и појединци којима су се људи у униформама с грбом Србије нашли у невољи.  Летњи талас Ковида, али и елементарне непогоде, захтевали су хитан ангажман оних који имају највеће поверење у народу, па је војска још једном показала да је чврст ослонац народу и држави.

Осим ангажмана у трећој мисији, У ФОКУСУ читајте о интензивној обуци и опремању војске, која је показала да „бити најјачи кад је најтеже“ није тек парола већ да, што је потврдио министар Вулин,  „без обзира на Ковид, поштујући све здравствене препоруке лекара и војног санитета, војска не прекида обуку ни једног јединог дана“.

Оно што уводна рубрика „Одбране“ тек наговештава, детаљно „доносе“ текстови са заједничким тематским оквиром  - СИСТЕМ, који се баве обуком - у ваздуху, на води, под водом и на копну;  почевши од приче о „новом животу 714. противоклопне хеликоптерске ескадриле“, преко текста о Речној флотили, која је данас у потпуности оспособљена за извршавање задатака из све три мисије Војске Србије, а фотографије (уз текст) са обуке специјалних јединица у летњим условима су - чиста ексклузива, која вас неће оставити равнодушним. У овој рубрици читаћете и зашто се може рећи да Инжињеријски батаљон Треће бригаде Копнене војске (који је је у последњих неколико година значајно ојачан - опремом, техничким средствима, возилима и инжињеријским машинама) чине војници са „даром творца“, али и о завршетку школовања 9. класе Високих студија безбедности и одбране, 63. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране и 66. класе официра на Командно-штабном усавршавању.

„Ексклузивом“ би се могао најавити и РАЗГОВОР С ПОВОДОМ сa Вацлавом Дворжаком, редитељем филма „Отето Kосово”. Реномирани чешки аутор (између осталог) истиче да живимо у времену које је превазишло Орвела. „Мир је у ствари рат, а лаж – истина. Када се неко данас дрзне да ипак каже истину, одмах бива изопштен из друштва такозваних пристојних људи“.

Вашој пажњи у рубрици СТАЈНА ТАЧКА препоручујемо и причу о Војној ветеринарској служби, која ће у наредној години обележити 170 година постојања, а чији припадници, заједно са санитетском службом, обављају веома значајну - здравствену функцију.

„Да ли се пандемија могла предвидети“, наслов је текста др Елизабете Ристановић, који ће вам донети неочекивана сазнања о Ковиду - 19, али и ономе што га прати. О свему овоме, баш као и о занимљивим темама у рубрици ГЛОБАЛНО, попут наслова  „Изуми Николе Тесле као претече савремених војних технологија“  читајте у августовском броју магазина „Одбрана”, у коме смо за вас припремили и нови АРСЕНАЛ.

САДРЖАЈ

НАСЛОВНА

Стр.2
ИМПРЕСУМ И САДРЖАЈ

УВОДНИК

Стр.3
ОНАКО КАКО ЈЕ УИСТИНУ БИЛО

У ФОКУСУ
Стр.4
КАД ЈУЛ НЕ ЛИЧИ НА СЕБЕ, ВОЈСКА МОРА БИТИ ЈАЧА НЕГО ИКАД

РАЗГОВОР С ПОВОДОМ
Стр.8
Вацлав Дворжак, редитељ
ОТИМАЊЕ ИСТИНЕ

СТАЈНА ТАЧКА
Стр.13
Ветеринарска служба у Војсци
СВЕ ВЕТЕРИНАРСКЕ МИСИЈЕ

СИСТЕМ
Стр.21
У сусрет Дану авијације – Нови живот 714. противоклопне хеликоптерске ескадриле
УЗЛЕТ КОЈИ ТРАЈЕ

Стр.24
Уочи 6. августа, Дана Речне флотиле Копнене војске
ПОУЗДАНА ОДБРАНА ПЛОВНИХ ПУТЕВА

Стр.28
Обука специјалних јединица у летњим условима
У САДЕЈСТВУ С ПРИРОДОМ

Стр.36
Помоћ Војске Србије општинама погођеним поплавама
ДА НИЈЕ БИЛО ВОЈСКЕ...

Стр.40
Инжињеријски батаљон Треће бригаде Копнене војске
ВОЈНИЦИ СА ДАРОМ ТВОРЦА

Стр.42
Свечаности поводом завршетка школовања полазника Школе националне одбране
БОГАТИЈИ ЗА ЈОШ ЈЕДНУ ГЕНЕРАЦИЈУ

СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОГ – АРСЕНАЛ 212
Стр.46
Приказ на Паради у Москви
НОВА ВОЈНА ТЕХНИКА

Стр.55
Модернизација ваздухопловних снага Црне Горе
BELL УМЕСТО ГАЗЕЛЕ

ГЛОБАЛНО – ПОГЛЕДИ
Стр.58
Ковид-19: поглед уназад
ДА ЛИ СЕ ПАНДЕМИЈА МОГЛА ПРЕДВИДЕТИ?

ГЛОБАЛНО – ПОВОДИ
Стр.61
Изуми Николе Тесле као претече савремених војних технологија
ТВОРАЦ БУДУЋНОСТИ

КУЛТУРА
Стр.68
Олга Владимировна Фалер, државни саветник и начелник Одељења за културне програме Министарства одбране Руске Федерације
СУСРЕТ КУЛТУРА С РАЗНИХ МЕРИДИЈАНА

СТАНДАРД
Стр.70
Лето у објектима ВУ „Моровић”
ОДМОР МЕЂУ СВОЈИМА

ОГЛАСИ
Стр.72
Сервисне информације, конкурси