Министарство одбране Републике Србије
 
31.07.2020.

Министар Вулин: Ми чувамо своје небо



Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас обележавању Дана рода авијације на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници.

У име председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, министар Вулин честитао је Дан авијације и истакао да „они који памте буне и ратове кажу да ништа не расте тако брзо и ништа не постоји тако трајно као војска у Срба и да они који су Србе видели када је било најтеже кажу да се ништа не ствара и ништа не расте тако брзо као српска жеља за слободу и отпор ономе ко би да му слободу узме“.

- Ви сте доказ да је та древна мудрост истинита. Постројени сте данас, не само испред оног што су вам оставили они који су корачали и летели пре вас, већ сте постројени испред технике која припада вама - најбоље и најмодерније. Нисте добили само ново, добили сте и најбоље, зато што и ви јесте најбољи  - рекао је министар Вулин.

Српска војска ће увек чувати своје небо, поручује министар Вулин и додаје да је поносан када види обучене и опремљене припаднике ваздухопловства испред нове технике.

- Друге земље, ма колико богатије биле, ма колико немале иза себе историју ратова, ма колико непреживеле НАТО агресију, сада допуштају да им други чувају небо, да други авиони, друге авијације крстаре изнад њихове земље и њихове воде. Српска војска то никада себи неће дозволити. Ми ћемо чувати увек сваки делић своје земље, своје воде и свог неба. Зато сте ви данас овде. Поносан сам када вас видим тако постројене, обучене, нове и испред технике којом можете да се поносите, технике којом владате, обучене и опремљене, а изнад свега, мотивисане да служите својој земљи и свом народу – нагласио је министар Вулин.

Према његовим речима, данас се сећамо и оних који нису са нама, оних који су полетели када није било никакве шансе да слете добро, да се врате својој кући и својим породицама.

- Данас се сећамо оних који су ову земљу чували и бранили испред последњег великог некажњеног злочина 20. века – НАТО агресије. Данас се сећамо њих и мислимо – како ли би само били поносни да стоје у овом строју и да виде обновљено, снажно, храбро Ратно ваздухопловство – рекао је министар одбране, нагласивши да би и они били поносни да данас могу видети чиме смо се опремили, како чувамо своју земљу и да њихова жртва није била узалудна.

Можемо ми, како је додао, да купимо и више хеликоптера и модерније авионе, могу то да ураде и неке друге земље, али нико никада неће моћи да построји баш овај строј.

- Неће моћи да построји вас, баш вас, те људе снажније, вредније и храбрије од технике којом господаре. Хвала вам за године у којима нисте одустали, хвала вам за године у којима се нисте предали, у којима нисте окренули главу од своје земље и у којима сте веровали да ће се Србија поново уздићи и вратити тамо где јој је место и хвала вам за слободно небо које чувате – поручио је министар Вулин.

Командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић истакао је да се захваљујући предузетим мерама државног и војног руководства Дан авијације данас обележава гледајући у будућност са оптимизмом.

- Извршено је опремање кључним средствима - авионима МиГ-29, вишенаменским хеликоптерима Ми-17 и Х-145, борбеним хеликоптерима Ми-35, авионима ЛАСТА, даљински пилотираним ваздухопловима, као и средствима за опслуживање авијације. Уз интензивно опремање непрекидно се реализује модернизација, ремонт и одржавање ваздухоплова - рекао је генерал Жарковић.

Он додаје да су завршетком радова на делу објеката инфраструктуре значајно унапређени услови за живот и рад људства, као и смештај за одржавање кључних средстава, а низом мера подигнут је стандард припадника рода авијације и ваздухопловно-техничке службе.

- Ово је прилика да искажем признање и похвале припадницима рода авијације за уложене напоре и постигнуте резултате у обуци, одржавању технике и извршавању свакодневних задатака. Од рода авијације се очекује много, а остварени резултати у претходном периоду, расположиви кадар, уз савремена средства, гарант су да ће наредни период бити још успешнији - поручио је командант Ратног ваздухопловства и ПВО.

У знак захвалности за  допринос развоју, опремању и унапређењу оперативних способности Ратног ваздухопловства и ПВО, министру Вулину командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал Жарковић уручио је почасни летачки знак пилота, а најистакнутијим припадницима јединица авијације додељен је златни летачки знак, звања инструктора летења, награде и похвале.

У наставку свечаности уследио је приказ ваздухоплова Ратног ваздухопловства, попут авиона МиГ-29, Супер галеб, Орао, Ласта, хеликоптера Ми-17, Ми-35, Х-145, беспилотних летелица CH-92А и изведен је летачки програм авионима МиГ-29.

Обележавању дана рода авијације присуствовали су и начелник Управе војне полиције бригадни генерал Рајко Миловановић, заменик команданта Ратног ваздухопловства и ПВО бригадни генерал Жељко Билић, командант 204. ваздухопловне бригаде пуковник Бране Крњајић.

Дан авијације прославља се у спомен на 2. август 1893. године, када је наређењем краља Александра Обреновића предвиђено да се у свакој дивизији образују ваздухопловна одељења. До 1941. године тај дан се традиционално прослављао као слава свих пилота и летача.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
31.07.2020
mp4 (253,9 MB)
Обраћање министра Александра Вулина
31.07.2020
mp4 (93,14 MB)
Обраћање генерал-мајора Душка Жарковића
31.07.2020
mp4 (226,43 MB)
Обележавање Дана рода авијације