Министарство одбране Републике Србије
 
11.07.2020.

Захваљујући Војсци Србије живот се враћа у прокупачка села



Припадници Војске Србије и даље су ангажовани на пружању помоћи угроженом становништву у санирању последица поплава у селима око Прокупља.

Од 29. јуна припадници 310. инжињеријског батаљона Треће бригаде копнене војске ангажовани су на санацији оштећених путева, изради и реконструкцији бедема око реке у рејону пет прокупачких села - Доња Бресница, Горња Бресница, Крњиград, Прекопуце и Дрвиње.

Према речима команданта 310. инжињеријског батаљона потпуковника Борка Бућковића, у селу Доња Бресница постављен је мост “бејли” којим су инжињерци Треће бригаде премостили Бресничку реку и који ће мештанима овог краја омогућити везу ка граду.

- Припадници 310. инжињеријског батаљона за кратко време довезли су мост, склопили га, израдили улазно-излазне рампе и мост је стављен у функцију. Реч је о мосту од 15 метара, носивости 24 тоне и тиме је мештанима поново омогућена веза са градом - рекао је потпуковник Бућковић и истакао да су припадници Војске Србије били ангажовани на санацији речних корита, поправци и уређењу путева, бедема и одводних канала, као и на санацији штете на приватним поседима.

Командир у 310. инжињеријском батаљону старији водник Петар Илић нагласио је да припадници Војске Србије у засеоку Савићи, село Дрвиње, постављају 10 пропуста за прелаз преко реке.

- Припадници 310. инжињеријског батаљона ангажовани су у још четири села. Приводи се крају уређење пута преко реке и остало је још само да се споји пут Доња Бресница-Крњиград - рекао је старији водник Илић и додао да су припадници 310. инжињеријског батаљона, као и небројено пута до сада, ангажовани на пружању помоћи цивилном становништву у отклањању последица елементарних непогода.

Члан општинског већа задужен за инфраструктуру у Прокупљу, Жарко Копривица захвалио је Војсци Србије на великој подршци и помоћи, јер су непогоде које су захватиле тај град нанеле доста штете, посебно на деоницама путева у више села.  

- Војска Србије и локална самоуправа брзо су реаговале и за ових десетак дана у више села санирале путеве и изградиле мост преко Бресничке реке. Радове приводимо крају како би мештани могли да раде, да иду до својих њива,  а сви оштећени путеви биће санирани - истакао је Копривица. 

Светлана Перишић из села Дрвиње рекла је да мештанима и свима који долазе у ово село много значи што војска поправља пут ради прилаза својим имањима и сеоском гробљу. Она је истакла да су изузетно задовољни ангажовањем припадника Војске Србије и захвални су им за све што су урадили за мештане села.

Војска Србије наставиће ангажовање људства и механизације у Прокупљу и околини докле год буде потребно.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
11.07.2020
mp4 (107,91 MB)
Радови
11.07.2020
mp4 (56,29 MB)
Изјава старијег водника Петра Илића
11.07.2020
mp4 (76,7 MB)
Изјава Жарка Копривице
11.07.2020
mp4 (25,09 MB)
Изјава Светлане Перишић