Министарство одбране Републике Србије
 
11.07.2020

Министар Вулин: Припадници 72. бригаде за специјалне операције су у стању да савладавају најтеже препреке и увек су на располагању својој земљиМинистар одбране Александар Вулин обишао је данас припаднике 72. бригаде за специјалне операције који изводе обуку у верању у рејону Таре.
 
Реч је о најзахтевнијем делу обуке, током којег припадници батаљона за специјалне операције „Грифони“ и батаљона за специјалне операције „Соколови“, на планини Тари, изводе завршни сегмент – обуку у слободном верању верачких група.

Министар Вулин истакао је да сви припадници 72. бригаде за специјалне операције пролазе веома захтевну и веома сложену обуку.
 
- Данас се обучавају у верању, користе опрему која је недавно набављена и која је у самом светском врху. Сви наши припадници специјалних бригада морају да буду опремљени баш као и њихове колеге у најразвијенијим војскама. Ни један део наше земље и ни једна способност наше војске не може да буде без пажње, без заштите и не може да буде без унапређења – нагласио је министар Вулин.
 
Према његовим речима, припадници 72. бригаде за специјалне операције су посебни људи.
 
- То су људи који су у стању да савладавају најтеже препреке, који су увек на располагању својој земљи, који су увек ту за све грађане наше земље. Онолико колико улажемо у војску, толико можемо да кажемо да имамо слободну и сигурну Србију – поручио је министар Вулин.

Говорећи о обуци, главни подофицир у 72. бригади за специјалне операције заставник Милисав Милосављевић, истакао је да данас део припадника те јединице реализује обуку у верању са тежиштем на савлађивању простора и препрека непроходног терена, на тему - слободно верање верачке групе.
 
- Наша јединиица извршава специјалне задатке, и ово је један од сегмената специфичне обуке када је реч о верању. Са припадницима јединице, током 12 дана, реализовали смо комплетне садржаје обуке у верању и данас је завршни део ове обуке, где ћемо да савладамо простор, у трајању од шест до осам сати, верањем, односно спуштањем, у тешко проходном земљишту – истакао је заставник Милосављевић.
 
Обиласку обуке присуствовао је и командант 72. бригаде за специјалне операције бригадни генерал Мирослав Талијан.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
11.07.2020
mp4 (65,59 MB)
Изјава министра Вулина
11.07.2020
mp4 (84,57 MB)
Изјава заставника Милисава Милосављевића
11.07.2020
mp4 (102,85 MB)
Обука