Министарство одбране Републике Србије
 
10.07.2020.

Свечаност поводом завршетка школовања полазника 9. класе ВСБО и официра 63. класе ГШУ




- Систем безбедности Србије данас је богатији за нову класу - за официре, државне службенике, људе који познају и разумеју систем безбедности, али више од свега за људе који воле своју земљу и који су свој живот посветили не занимању, јер бити део безбедносних структура ове земље није занимање, то је избор, то је животна мисија - истакао је изасланик председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије министар одбране Александар Вулин на свечаности поводом завршетка школовања полазника 9. класе Високих студија безбедности и одбране и полазника 63. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране, одржаној данас на Војној академији.

Према његовим речима, богатији смо, сигурнији, мирнији за још једну генерацију људи који су се заклели на одбрану своје домовине, нашег начина живота и нашег народа.
 
Он је поручио да „смо се припремали на Високим студијама, на Генералштабном усавршавању за све оно што може да угрози безбедност наше земље“.
 
- Рат се данас води неким другим средствима, не води се само техником и војском, рат данас све више постаје специјалан и све више је борба за срце и душе народа, за укидање и поништавање политичке стабилности, за угрожавање сигурности, безбедности па и здравља читаве нације. На студијама смо се припремали управо за то да у новом времену нађемо нове одговоре на нове безбедносне претње, на покушаје да се наша земља дестабилизује, да се учини растрзаном, пораженом, подељеном, да се користећи системе специјалног рата, хибридног ратовања, поништи политичка стабилност, економска сигурност, напредак којим је ова земља кренула - нагласио је министар Вулин.
 
На данашњој свечаности, поводом завршетка школовања, министар Вулин уручио је официрске сабље тројици прворангираних официра у 63. класи ГШУ, као и средњовековни српски мач полазницима 9. класе ВСБО, док је осталим официрима 63. класе ГШУ сабље уручио начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић. Генералштабно усавршавање завршило је 38 официра из земље и иностранства, од чега 35 из организацијских целина Министарства одбране и Војске Србије и три официра из Оружаних снага БиХ.

Најуспешнији у класи били су потпуковник Манојле Мићовић са просеком 9,67, други у рангу био је капетан фрегате Дарко Стричић, такође, са просеком 9,67 и трећерангирани потпуковник Срђан Главоњић са оствареним просеком 9,50.
 
Обраћајући се окупљенима у име полазника, први у рангу, потпуковник Мићовић истакао је да су сви полазници од данас обогаћени новим искуством знањем и спремни су за нове дужности у Министарству одбране и Војсци Србије „свесни значаја и одговорности које носе“.
 
- Сигуран сам да ће ово бити подстрек за наш даљи рад и да ћемо часно извршавати све постављене задатке. Уверавам вас да на нове дужности одлазимо припремљени, свесни обавеза које нас очекују, спремни да се суочимо са свим изазовима и да радом, посвећеношћу и залагањем допринесемо изградњи оперативних способности војске, унапређењу стања система одбране и бољој будућности Републике Србије - рекао је потпуковник Мићовић.
 
Високе студије безбедности и одбране завршило је 11 полазника, међу којима четворо представника органа државне управе и служби Владе Републике Србије, четири официра из Министарства одбране и Војске Србије, као  и официр из Оружаних снага Босне и Херцеговине, представник Министарства одбране Босне и Херцеговине, и официр Народне националне армије ДНР Алжир.

Свечаности на Војној академији присуствовали су чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, Универзитета одбране, директор БИА Братислав Гашић, представници дипломатског кора и Министарства одбране БиХ.
 
Високе студије безбедности и одбране организацијска су целина у Школи националне одбране и реализују се једном годишње као највиши ниво усавршавања официра и државних службеника, са циљем образовања и припреме полазника за преузимање високих дужности у систему националне безбедности. Генералштабно усавршавање је интервидовског карактера и трећи је ниво каријерног усавршавања официра чији је циљ развој лидерских способности официра за стратегијско размишљање и ефикасно командовање и руковођење у широком спектру националних и међународних безбедносних изазова.
 
Најуспешнији у 63. класи ГШУ, потпуковник Мићовић истакао је да је то велика част и понос, нарочито  таквој класи, али је подједнако велики понос бити са таквим колегама и дружити се са њима.
 
- Много ми је драго што смо смо усавршавање завршили без обзира на све потешкоће због пандемије вируса корона – нагласио је потпуковник Мићовић упутивши посебну захвалност јединици из које долази, уз поруку свим колегама да изаберу да похађају овај вид усавршавања, ради стицања нових знања и великог искуства које оно пружа.
 
Са истим просеком усавршавање је завршио и другорангирани, капетан фрегате Дарко Стричић, који је нагласио да су утисци данас подељени – с једне стране срећа због успешног завршетка школовања, а са друге стране туга јер следи растанак са колегама са којима се делило све.

Он је истакао да, иако је пандемија вируса корона утицала на њихово школовање, својим залагањем и залагањем професора предвиђени програм је успешно савладан.
 
Међу полазницима ове генерације ГШУ је и пуковник Митар Аџић из Оружаних снага Босне и Херцеговине, који је истакао да је од самог почетка до данашњег дана наилазио на веома добар пријем, не само у Школи националне одбране, већ и код колега у Министарству одбране и Војсци Србије.
 
- Ни једног тренутка се нисмо осећали као странци у овој држави. Имали смо свесрдну помоћ свих. Данашња свечаност је круна нашег рада. Ова школа ће нам значити много у даљем напредовању – истакао је пуковник Аџић упућујући захвалност Школи националне одбране.
 
Један од полазника Високих студија безбедности и одбране је Иван Мијаиловић из Министарства правде. Говорећи о студијама које је завршио, Мијаиловић је нагласио да је велика привилегија, част и обавеза бити део образовног система при Министарству одбране, стећи знања и проширити постојећа.
 
- Сигуран сам да ћемо знања која смо стекли колеге и ја у великој мери употребити и унапредити у нашем раду. Задовољство је што сам део ове свечаности и што сам од изасланика председника Републике  примио средњовековни мач као симбол овог образовања и наше државе и да га с поносом однесем кући - рекао је Мијаиловић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
10.07.2020
mp4 (140,54 MB)
Обраћање министра Вулина
10.07.2020
mp4 (60,99 MB)
Обраћање потпуковника Манојла Мићовића
10.07.2020
mp4 (32,78 MB)
Изјава потпуковника Манојла Мићовића
10.07.2020
mp4 (39,28 MB)
Изјава капетана фрегате Дарка Стричића
10.07.2020
mp4 (50,34 MB)
Изјава пуковника Митра Аџића из Оружаних снага БиХ
10.07.2020
mp4 (69,49 MB)
Изјава Ивана Мијаиловића из Министарства правде
10.07.2020
mp4 (262,25 MB)
Свечаност