Министарство одбране Републике Србије
 
01.07.2020

Изашао је нови број „ОДБРАНЕ” У ЈУЛСКОМ БРОЈУ МАГАЗИНА „ОДБРАНА“ ПРОЧИТАЈТЕ:

Црвеним тргом у Москви, где је Парадом победе обележена 75. годишњица победе над фашизмом у Другом светском рату, под заставом Републике Србије продефиловало је и 75 гардиста Војске Србије, који су на достојан начин одали почаст херојским прецима. Поред руског председника Владимира Путина, међу највишим званицама били су председник Републике Србије Александар Вучић и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, пред којима је стројеви корак газило 13.008 војника из пешадијских ешелона Оружаних снага Руске Федерације и још 13 земаља.

Други догађај који је обележио месец за нама свакако је уручење војних застава командантима две специјалне бригаде – 63. падобранске и 72. за специјалне операције – на свечаности у Такову, када је председник Републике, пред министром одбране, начелником Генералштаба и највишим званичницима, истакао да су то две најелитније јединице наше армије које су увек биле на бранику отаџбине и којима су се људи у Србији увек поносили. Церемонијом у Спомен-комплексу „Други српски устанак формално је довршен процес поновног формирања тих прослављених јединица.

Збирни именитељ најважнијих догађаја у првом летњем месецу несумњиво је модернизација средстава, која је, уз наставак интензивне обуке, имала посебно место међу активностима у Министарству одбране и Војсци Србије. Огромним искораком, „на који се чекало од 1991. године”, министар одбране Александар Вулин назвао је модернизацију тенка М-84, чија је унапређена верзија представљена 8. јуна у Техничком ремонтном заводу „Чачак”. Дан касније министар одбране присуствовао је и верификационим испитивањима прототипа из фазе 2 усавршеног противавионског топа Л-70 „бофорс” (ПАСАРС) на полигону „Миоковци” код Чачка, а недуго након тога, заједно са начелником Генералштаба, у погону крагујевачког предузећа „Застава ТЕРВО”, и представљању новог оклопног борбеног возило М-20 МРАП 6×6, за које је министар Вулин потврдио да је у стању да безбедно, сигурно и брзо превезе наше јединице, заштити их од дејстава различитог стрељачког пешадијског наоружања и мина, те да је средњорочни циљ да се ниједан наш војник више не превози у камиону под церадом. У Центру за испитивање наоружања и војне опреме „Никинци” министар одбране присуствовао је завршетку фабричког пријема нулте серије модернизованог ракетног лансера „огањ” са контролним гађањем. Том приликом истакао је да се снага војске дигитализованим „огњем” („модернизацијом која је рађена први пут од 1977. године”), знатно повећала и у прилог томе поменуо „далеко већу брзину употребе”. А да никада у историји Војске Србије нисмо имали већи број комплета униформи, те да сваки припадник Војске Србије има униформу прилагођену и дизајнирану према његовим потребама, министар је назначио почетком јуна у Дому Гарде, где је с начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем присуствовао презентацији нових униформи за припаднике Војске Србије.

У месецу за нама, док се војска интензивно обучавала и увежбавала, на копну, води и у ваздуху, њене будуће старешине, кадети завршне године Војне академије, „веома успешно” су, на Војном комплексу „Пасуљанске ливаде”, пред начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем (с колегама, слушаоцима Курса за резервне официре) извели Завршну вежбу „Дипломац 2020”.

Остаје забележено и да су министар одбране и начелник Генералштаба у јуну присуствовали отварању производног погона у оквиру прве фазе изградње Фабрике за машинску обраду метала у склопу Фабрике Одбрамбене индустрије Србије „Борбени сложени системи Д.О.О” у Пљакову код Куршумлије, а да је министар Вулин у крушевачкој „Трајал корпорацији” отворио нове погоне – за производњу ракетне горивне траке и асемблирање неелектричних детонатора.

Кад је реч о међународној сарадњи, први човек Министарства одбране био је домаћин министру спољних послова Руске Федерације Сергеју Лаврову, када је током званичне посете Београду обишао изложбу „Одбрана 78” у Музеју Града Београда, а досадашњем изасланику одбране Руске Федерације пуковнику Собакину уручио је Војну спомен-медаљу за изузетан допринос систему одбране Републике Србије и захвалио му на успешној сарадњи.

Још једном, онда када је то најпотребније, Војска Србије притекла је у помоћ. На позив Штаба за ванредне ситуације Града Краљева, више од 50 припадника Војске Србије ангажовано је на пружању помоћи становништву у одбрани од поплава.

О свему овоме, баш као и о низу занимљивих тема из војне технике, геополитике, културе – читајте у јулском броју магазина „Одбрана”, у коме смо за читаоце припремили и нови АРСЕНАЛ.


САДРЖАЈ
 
НАСЛОВНА
 
Стр.2
ИМПРЕСУМ И САДРЖАЈ
 
УВОДНИК
Стр.3
УВЕК НА ПРАВОЈ СТРАНИ
 
У ФОКУСУ
Стр.4
ИЗ АКТИВНОСТИ МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ И ВОЈСКЕ СРБИЈЕ
ТОКОМ ЈУНА
 
Стр.6
Српски гардисти на Црвеном тргу
КОРАКОМ ПОБЕДНИКА
 
РАЗГОВОР С ПОВОДОМ

Стр.12
Бригадни генерал Мирослав Талијан командант 72. бригаде
за специјалне операције
ДО НИВОА ИЗВРСНОСТИ

Стр.14
Пуковник Ненад Зонић командант 63. падобранске бригаде
ВОЈНИЦИ СА ДВЕ ЗАКЛЕТВЕ
 
СТАЈНА ТАЧКА
Стр.16
Војска Србије поново има две респектабилне специјалне бригаде
ЗАСТАВЕ ПОНОСА ЗА НАЈБОЉЕ
 
СИСТЕМ
Стр.20
Бродска артиљерија гађања на полигону „Тител”
ВАТРА НА ТИСИ
 
Стр.24
Артиљеријска вежба с бојевим гађањем
„ПРОЛЕЋЕ 2020”
 
Стр.28
Завршна вежба кадета на „Пасуљанским ливадама”
ДИПЛОМАЦ 2020
 
Стр.34
Војна академија
УСПЕШНО ОКОНЧАНА ШКОЛСКА ГОДИНА
 
Стр.37
Војска успешно окончала мисију у највећој привременој
ковид болници на Балкану
ВИДЉИВО ПРОТИВ „НЕВИДЉИВОГ”
 
Стр.40
Модернизације средстава НВО
ВРЕДНОСТ ДОМАЋЕГ САДРЖАЈА
 
СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОГ 211
Стр.46
Беспилотне летелице
МОЋНИ БОРЦИ ИЗ ВАЗДУХА
 
Стр.55
Авион Zlin Z242L
ЧЕШКИ АКРОБАТА
 
ГЛОБАЛНО – ПОРТРЕТ
Стр.60
Сергеј Лавров, водећи светски дипломата
МИСТЕР ЊЕТ
 
ГЛОБАЛНО – ПОГЛЕДИ
Стр.64
ТУРСКА У СИРИЈСКОМ ЛАВИРИНТУ
 
ГЛОБАЛНО – ПАРАЛЕЛЕ
Стр.68
Савремена румунска армија
ЦРНОМОРСКО-ДУНАВСКИ ШТИТ
 
КУЛТУРА
Стр.72
Доктор Миодраг Лазић
ЧОВЕК СА ЧУДОТВОРНИМ МЕЛЕМОМ
 
Стр.73
Нове књиге из едиције „Ратник”
ДНЕВНИК РАТНОГ ХИРУРГА
 
ОГЛАСИ
Стр.74
Сервисне информације, конкурси