Министарство одбране Републике Србије
 
28.06.2020.

Помоћ Војске Србије у општинама погођеним поплавама



Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић обишао је данас водозахват Рзиње у општини Ивањица, где ће припадници Војске Србије од сутра изводити инжињеријске радове неопходне за успостављање водоснабдевања у Ивањици, и припаднике Друге бригаде копнене војске који су ангажовани на санацији пута у ивањичком селу Вучак, који је набујала Моравица претходних дана потпуно уништила.

Генерал Мојсиловић је припаднике Војске Србије обишао са председником општине Ивањица Зораном Лазовићем, са којим је претходно разговарао о доприносу Војске Србије брзој нормализацији живота грађана тог краја.
 
Након обиласка, начелник Генералштаба је одао признање инжињерцима Војске Србије за професионално извршавање задатака и велики труд да се пут који мештанима села представља једину везу са остатком општине што пре оспособи за употребу.
 
Осим у Ивањици, где је Војска Србије ангажовала и ауто-цистерне за водоснабдевање грађана, припадници Војске Србије ангажовани су на отклањању последица поплава и у другим општинама. У Ариљу помажу у рашчишћавању поплављених домаћинстава, у Блацу су ангажовани на водоснабдевању, док у Деспотовцу и Прокупљу утврђују потребе и могућности за ангажовање Војске Србије у данима пред нама.

Након временских непогода које су почетком недеље задесиле готово целу Србију, припадници Војске Србије су на захтев јединица локалне самоуправе међу првима пружили помоћ угроженом становништву, потврђујући тако спремност да се у кратком року ангажују на било којем делу територије ради заштите живота и имовине. У Краљеву и Матарушкој Бањи су били ангажовани на ојачању насипа уз обалу реке Ибар, док су у општини Мали Зворник постављањем тешког механизованог моста у кратком року омогућили поновно успостављање саобраћаја на локалном путу Амајић – Доња Трешњица.
 
У складу са ситуацијом на терену Војска Србије ће и наредних дана наставити да помаже најугроженијим локалним самоуправама.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА