Министарство одбране Републике Србије
 
24.06.2020

Гардисти Војске Србије на Паради победе у Москви
На московском Црвеном тргу данас је величанственом Парадом победе обележена 75. годишњица победе над фашизмом у Другом светском рату.

Поред руског председника и врховног команданта Оружаних снага Руске Федерације Владимира Путина међу највишим званицама на паради били су председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик.
 
У парадном строју били су и Гардисти Војске Србије. Под заставом Републике Србије, предвођени командантом гардијског батаљона потпуковником Драганом Јаковљевићем, пред очима читавог света одали су пошту херојским прецима који су своје животе уткали у слободу у којој данас живимо. У парадном строју било је 75 српских гардиста, симболизујући исто толико година од тријумфа над фашизмом у Другом светском рату.
 
На почетку овогодишње параде смотру свих јединица извршио је руски министар одбране генерал армије Сергеј Шојгу и предао рапорт руском председнику и врховном команданту Владимиру Путину.

Председник Путин рекао је да се данашња парада одржава у част „изузетног поколења победника који је одредио исход Другог светског рата“.

- Никада нећемо заборавити допринос наших савезника у постизању победе. Поштујемо храбре борце оружаних снага свих држава антихитлеровске коалиције и све борце против нацизма који су се храбро борили у земљама Европе - истакао је председник Руске Федерације.

Према речима председника Путина, потребно је стварање општег система безбедности који захтева савремени свет, који се брзо мења и додао да га само заједно можемо заштитити од нових опасних претњи.

Поздрављајући ветеране Другог светског рата, који живе у разним земљама, он је истакао да их везује јединствени велики подвиг спасавања читавог света од пропасти, варварства и уништења.

- То је подвиг целог човечанства. Наша захвалност ветеранима је неизмерна. Својим животима и судбином доказали сте колико је важно умети бранити вредности света, хуманизма и правде. Учинићемо све што је у нашој моћи да памћење на ваше херојске подвиге никада не нестане. То нам налаже наша савест и одговорност пред садашњости и будућности. Слава поколењу које је победило нацизам. Слава јунацима Отаџбинског рата - поручио је председник Руске Федерације Владимир Путин.

Корацима победника Црвеним тргом продефиловало је 13.008 војника из пешадијских ешелона Оружаних снага Руске Федерације и још 13 земаља, међу којима и ешелон Гарде Војске Србије.

Црвеним тргом продефиловало је и 216 јединица борбене технике, а летело је 75 авиона и хеликоптера.
 
По завршетку дефилеа војске на Црвеном тргу, председник Србије Александар Вучић положио је цвеће на споменик Незнаном јунаку.
 
Председник Вучић цвеће је положио са председником Русије Владимиром Путином и другим шефовима делегација на споменик у Александровској башти.
 
Парада победе традиционално се одржава на Дан победе над фашизмом – 9. маја, али је због епидемиолошке ситуације у земљи услед ширења вируса корона, руски председник Путин донео одлуку да овогодишња парада буде одржана 24. јуна. Датум је изабран симболично, јер је тог дана пре 75 година на московском Црвеном тргу одржана прва војна парада у част извојеване победе, коју су предводили маршали Георгиј Жуков и Константин Рокосовски.
 
Значајан јубилеј за све слободарске народе који су се у Другом светском рату супротставили фашистичком терору и били на правој страни историје, поред московске обележен је војним парадама у још 27 руских градова у којима су размештени центри војних округа, флота и других формација Оружаних снага Руске Федерације. На нивоу целе земље учествовало је око 64.000 војника, више од 2.400 јединица копнене војске и ваздухопловне технике и 13 бродова.
 
Поред Гарде Војске Србије, на Паради победе учествовале су и јединице оружаних снага Азербејџана, Јерменије, Белорусије, Индије, Казахстана, Киргизије, Кине, Молдавије, Монголије, Таџикистана, Туркменистана и Узбекистана.

Фотографије: ТАНЈУГ
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.06.2020
mp4 (515,56 MB)
Гардисти Војске Србије на Паради победе у Москви