Министарство одбране Републике Србије
 
14.06.2020.

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић уручио војне заставе 72. бригади за специјалне операције и 63. падобранској бригади



Председник Вучић: Ви сте најхрабрији део нашег народа и најбољи део нас
 
Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, министри у Влади Републике Србије, представници МУП-а, верских заједница, локалне самоуправе, Министарства одбране и Војске Србије и бројни гости присуствовали су данас свечаности уручења војних застава поводом формирања 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде у Спомен-комплексу “Други српски устанак” у Такову.

Председник Вучић заставу 72. бригаде за специјалне операције уручио је команданту јединице бригадном генералу Мирославу Талијану, који је био ратни заменик команданта Батаљона за противтерористичка дејства "Соколови".
 
Заставу 63. падобранске бригаде, председник Републике уручио је њеном команданту пуковнику Ненаду Зонићу, некадашњем члану ратне команде 63. падобранске бригаде.
 
Обраћајући се присутнима председник Вучић је рекао да су 72. бригада за специјалне операције и 63. падобранска бригада две најелитније јединице наше армије, које су увек биле на бранику отаџбине и којима су се људи у Србији увек поносили.

- Увек сте примали први и најтежи удар. Увек сте били уз свој народ. И када нико други није желео да оде на одређена бојишта, припадници 63. падобранске и 72. специјалне бригаде увек су тамо ишли. Ви сте најхрабрији део нашег народа, ви сте најбољи део нас – рекао је председник Вучић истичући да је поносан на чињеницу да може припадницима бригада да врати “заставе поноса, заставе части”, које су симбол слободе, независности, части и образа Србије.
 
- Заставе 72. специјалне бригаде и 63. падобранске бригаде никада не смеју да падну непријатељу у руке. Ви сте ти који сте у тим заставама добили залог, обавезу, али и опомену за све нас, да док је тих застава, док су оне уздигнуте, дотле и ми и Србија постојимо – поручио је врховни командант Војске Србије.

За уручивање оваквих застава не постоји боље место од Такова, истакао је председник Вучић, подсетивши да је на том месту Милош Велики подигао Други српски устанак.
 
- Ми данас не позивамо никога у рат, али уручивањем ових застава јасно кажемо свима да ћемо чувати мир и стабилност, али да ћемо бити јаки и све јачи и да ћемо бити несаломив орах за свакога ко покуша да га поломи – нагласио је председник Вучић, истичући да је војска данас снажнија него што је била раније.

- Снажнија пре свега због вас, због тога што сте и боље опремљени, али не само једнако, рекао бих још више, што сте спремни да штитите и чувате нашу отаџбину. Ове заставе које сам вам уручио много значе јер узети ту заставу, заставу Србије, слободе, традиције, историје, сваке кости којом је шивена, сваке капи крви која је дала боју – од тога веће части и веће обавезе нема – нагласио је председник Србије и подсетио на чињеницу да се никада није догодило да се неко од припадника 63. падобранске бригаде није одазвао позиву отаџбине.

- Хоћу да једну посебну поруку пренесем нашим ветеранима. Хвала вам што сте данас овде, са нама, што ћете увек и убудуће бити са нама, не само на манифестацијама, већ увек када је то отаџбини потребно. Хвала вам за све што сте до сада за отаџбину учинили. Ми се вас не стидимо. Ми се вама поносимо – поручио је председник Вучић и додао да ове речи нисмо смели да изговоримо 20 година, али их изговара данас јер је јасно “да је Србија данас и снажнија и поноснија и да је дошло време да вратимо дугове, макар дугове части и да кажемо једно велико извините онима који су нашу родну груду штитили, а према којима смо се односили не само немарно и нехајно, већ неретко и неправично”.
 
Председник Вучић је на данашњој свечаности имао само једну команду за официре, подофицире и војнике.

– Да живите за те заставе и те заставе никада, никоме не смеју у руке да падну. Да будете ту као гарант, као стуб, као брана, јер је то једини начин да оне никада не буду пободене и остављене на бојном пољу. Да их штитите и чувате као што штите све нас, да волите ову земљу и сваког човека у њој, свесни да је ваша застава - застава нашег народа, наше отаџбине, она под којом заједно стојимо – истакао је врховни командант Војске Србије.

Он је нагласио да нам је мир данас потребнији него икада, а “могућ је само док ове заставе стоје високо, не као претња, већ као доказ да смо постали земља које нико не мора да се боји, али која никада никога неће хтети и морати да се плаши“.

- Те заставе, не само да чувају већ и враћају нашој Србији све оно што смо толико пута изгубили, а највише понос својом отаџбином, историјом и родом. Ове заставе значе да смо и даље ту, да су нам чела подигнута и да смо достојни славе предака и будућности оних за које ове заставе чувамо. Ви и ове заставе сте гарант безбедности, сигурности сваког новог сутра и сваке нове дечје колевке. И када узмете ове заставе знајте да смо вам са њима дали и своје срце и отаџбину, вама у које верујемо зато што сте веру заслужили и вама за које знамо да сте ту да положите сваку жртву за грађане Србије, за нашу Србију – поручио је врховни командант и нагласио да су они то показали небројено пута „стојећи тамо где нико други није смео да стоји“.
 
- Зато вам данас са овим застава предајемо и захвалност Србије, наше Србије и нашег народа, нације која се коначно поново сетила да војска није само оружана сила које се треба одрећи зарад туђег интереса, него да је сама срж, суштина постојања државе и уз то слободе и достојанства које носи свака застава, а поготово ове – истакао је председник Вучић, подсећајући да зато последњих година чинимо све да војску боље опремимо, да дамо веће плате, изградимо станове, побољшамо услове у којима њени припадници живе и раде и да “нећемо с тим престати, знајући да и ви никада нећете бити неспремни и на мраз и на снег, лед, кишу, блато, зној, сузе, крв, за своју мајку, своју отаџбину, за Србију”.
 
Председник Вучић је нагласио да све његове поруке и све што је данас изговорио „стају у једно“.

- Ви сте ти који чувате нашу земљу, који штитите Србију. Чувајте ове заставе које сте добили, после 20 година те заставе су вам враћене и враћене су после много проливене крви, зноја и после политике наше срамоте, губитка образа, али и данас када се поново враћамо слободарским традиционалним вредностима, могу само да вам кажем: будите оно што сте увек били, чувајте Србију, чувајте Србију, чувајте Србију. Живела Србија – поручио је председник Републике и врховни командант Александар Вучић.  

На данашњој свечаности начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић, у име свих припадника Војске Србије, уручио је председнику Републике и врховном команданту Војске Србије Александру Вучићу официрску сабљу, “симбол војничке части, морала и слободарске традиције” за, како је нагласио,  посвећеност, однос према Војсци Србије и за бригу коју испољава за сваког припадника Војске Србије. 
 
Командант свечаности и ратни командант 63. падобранске бригаде генерал-мајор Илија Тодоров, указујући на значај данашње свечаности, подсетио је на речи војводе Степе Степановића да је "застава највећа светиња војничка, свето знамење војничке части и дужности, војничке славе и поноса“.
 
- Она нас подсећа на нашу заклетву, подсећа нас на нашег двоглавог орла, вије се поносно изнад наших глава и прати нас свуда. Зато је овај дан за наше две елитне бригаде велики и историјски – истакао је генерал Тодоров.
 
Он је, такође, нагласио да 72. бригада за специјалне операције и 63. падобранска бригада, данашњим уручењем војних застава, заокружују организацијске промене којима им је на основу одлуке председника Републике Србије, враћено старо име и статус какав заслужују. 

- Две херојске и ратне јединице, обе формиране у тешким временима за нашу земљу и народ – 63. падобранска у октобру 1944, а 72. специјална бригада у јуну 1992. године – увек су биле прве на бранику отаџбине. За показану храброст и учињена херојска дела током извршења борбених задатака обе јединице су одликоване, 63. падобранска бригада – Орденом народног хероја и 72. специјална бригада – Орденом ратне заставе првог степена. И данас, када су им уручене војне заставе, припадници наших специјалних јединица Војске Србије стоје поносни, свесни да су део елитног строја са славном војничком и ратничком традицијом – нагласио је генерал Тодоров, додајући да су велику част да им, на овом историјском месту, заставе уручи председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије, свакако заслужили.

Свечаност је настављена дефилеом јединица, током кога су могли да се виде ваздухопловни ешелон јединица Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије и пешадијски ешелони 72. бригаде за специјалне опреације и 63. падобранске бригаде. У подешелонима су били и ветерани те две јединице, које су чинили учесници ратова деведесетих година, противтерористичких операција 1998. године и учесника у одбрани од НАТО агресије 1999. године.

На небу над Таковом виђен је налет групе борбених хеликоптера Ми-35 и лаких вишенаменских хеликоптера Х-145М, налет групе ловачко-бомбардерских авиона Орао из 98.ваздухопловне бригаде, као и налет групе ловачких авиона МиГ-29 из 204. ваздухопловне бригаде.

Завршетак свечаности обележио је демо скок падобранаца екипе „Небеске видре“ припадника 63. падобранске бригаде, новонабављеним спортским падобранима типа “крило”, са висине од 1.500 метара из ваздухоплова  Ми-8, на слободно дејство, који су небом пронели заставе Републике Србије, Војске Србије, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде.
 
Председник Вучић и присутни на свечаности затим су обишли изложено савремено наоружање и војну опрему, где је био и модернизовани тенк М-84.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.06.2020
mp4 (355,59 MB)
Обраћање председника и врховног команданта Вучића - први део
14.06.2020
mp4 (309,34 MB)
Обраћање председника и врховног команданта Вучића - други део
14.06.2020
mp4 (132,33 MB)
Обраћање генерал-мајора Илије Тодорова
14.06.2020
mp4 (478,72 MB)
Свечаност уручења војних застава у Такову