Министарство одбране Републике Србије
 
30.05.2020.

Министар Вулин: Борел подсетио да би комадање Србије изазвало ратове, ту лекцију да проуче чланице ЕУ које су признале тзв. Косово



"Борел јесте у праву, границе Србије, баш оне које признаје Шпанија, Кипар, Румунија, Словачка и Грчка као и резолуција 1244, неће се мењати" рекао је министар одбране Александар Вулин, на додели признања најистакнутијим појединцима Министарства одбране и Војске Србије, реагујући на изјаву шефа дипломатије Европске уније Жосепа Борела у којој је навео да је "јасно да се ЕУ залаже за одржавање тренутног стања када су границе у питању, а неке земље чланице су врло против покретања у том правцу" и додао "ако почнете са променом граница на једном месту, јавиће се и други који желе исто. Зато је најбоље задржати тренутно стање”.

- Радујем се што је комесар Борел још једном подсетио да би комадање Србије изазвало ратове и сукобе какве је изазвало и разбијање СФРЈ и да је најбоље да све остане у оквирима међународног права. Посебно сам му захвалан што ће његову лекцију морати добро да проуче чланице Европске уније које су признале тзв. Косово и тако угрозиле стабилност Балкана - истакао је министар Вулин.

Он је нагласио да ако Европска унија хоће да има примат у вођењу преговора између Београда и Приштине, нека најпре докаже да њена реч нешто вреди и нека већ једном спроведе Бриселски споразум у целини, онако како је закључен и како је ЕУ гарантовала да ће бити спроведен. До тада њихова реч је "сфера пропаганде".

- Када год су странци одлучивали о народима Балкана размишљали су о својим интересима, о војним базама или природним богатствима које желе да користе али никада нису ни помислили на будућност балканских народа. То смо научили у крвавим ратовима које смо водили због њих, а и са њима. Време је да ми Балканци сами одлучимо како ће живети наша деца - поручио је министар Вулин.