Министарство одбране Републике Србије
 
29.05.2020.

Завршна фаза испитивања нових система стрељачког наоружања



На полигону фабрике “Застава оружје” данас је одржан састанак Тима за развој новог стрељачког наоружања, на којем су сумирани резултати досадашњег развоја, као и завршних испитивања система, која ради увођења наоружања у употребу обавља Технички опитни центар.

Презентацији, коју је водио помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић, присуствовали су и чланови тима, представници Команде Копнене војске, Управе за развој и опремање (Ј-5) Генералштаба Војске Србије, Управе за одбрамбене технологије Министарства одбране, као и представници фабрика одбрамбене индустрије који учествују у пројекту.
 
На Стрелишту је извршена демонстрација наоружања и нове муниције, као и оптичких уређаја, током које су присутни имали прилику да се увере у њихове могућности, функције и предности.
 
Говорећи о новом наоружању, помоћник министра Ненад Милорадовић истакао је да је реч о комплетној фамилији стрељачког наоружања нове генерације.
 
- Реч је о систему чији је задатак да значајно унапреди способности пешадије Војске Србије, према неким прорачунима и до 30 процената. Очекујемо врло велика унапређења система који чине оружје, одговарајућа муниција, оптички и оптоелектронски нишански системи - појаснио је Милорадовић и додао да су представници Техничког опитног центра данас упознали Тим за развој с резултатима опитовања.

Према његовим  речима, при крају је опитовање главног елемента новог система стрељачког наоружања, модуларне пушке 6,5 и 7,62 мм, која је до сада прошла највећи део тестова.
 
- Прошла је готово 95 процената испитивања, механичке тестове и тестове у разним метеоролошким условима, проверу поузданости, издржљивости и то из оба калибра и за сада су резултати задовољавајући. Технички опитни центар ће на крају издати одговарајући извештај, који се очекује у наредних недељу до две - истакао је помоћник министра за материјалне ресурсе и додао да следи опитовање скраћене пушке, аутомата илити "пушке за посаду", након чега ће се наставити са испитивањем три типа снајперских пушака и модернизованог пушкомитраљеза М84.
 
Према његовим речима, први елемент новог система, метак 6,5 мм, већ је уведен у наоружање Војске Србије, а спрема се увођење осталих типова те муниције.
 
- Такође, метак 7,62x54 за нову генерацију снајперских пушака уведен је у наоружање, а претходно и снајперски метак за далекометну пушку 12,7 мм. Очекује се да се, након успешног испитивања, у наоружање уведу сви ови типови и да се до краја године изврши иницијално опремање једног пешадијског батаљона новом генерацијом стрељачког оружја - истакао је Милорадовић и појаснио да је овај развој "на нивоу реномеа наше три најстарије фабрике оружја".
 
- Имајући у виду такву традицију, ми можемо да постављамо овакве револуционарне захтеве и по свему судећи, наши пројектанти, инжењери и произвођачи, успели су да их остваре па ће оперативне способности нашег војника пешадије бити на знатно вишем нивоу, а такав напредак није могућ ни без нове генерације оптоелектронских система, пре свега термовизијских нишана, који ће омогућити ефикасно гађање и дању и ноћу – поручио је помоћник министра за материјалне ресурсе.
 
Директор развоја фабрике “Застава оружје” Александар Младеновић истакао је да смо данас присуствовали демонстрацији свих типова оружја који су, према програмским документима, предвиђени за опремање војске.

- Реч  је о програму од модуларних пушака и аутомата, који су практично потпуно нов концепт у лаком стрељачком наоружању па до пушкомитраљеза М-84 и снајперске пушке у калибру 12,7мм. Као произвођач показали смо да се ради о великом скоку у односу на претходну генерацију средстава, по питању ефикасности и ергономије, баш као и по питању лакоће употребе средстава из нове генерације - рекао је Младеновић и додао да мисли да ће доћи до знатног скока у ефикасности коришћења средстава на бојиштима, и у току извршавања борбених задатака.
 
Он је као предност истакао и то што војска неће морати да потроши много ресурса на дообуку људи, јер су нова средства у основи базирана на старим,  која су се показала поузданим.
 
- Као и сваки искусан произвођач, ништа ту нисмо мењали, само смо побољшали, тако да је наша велика фамилија стрељачког оружја доведена на светски ниво, а у појединим стварима мислим да смо испред – нагласио је директор развоја "Застава оружја" и закључио  да ће наша војска бити опремљена средствима који ће јој, у великом степену, повећати ефикасност.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
29.05.2020
mp4 (297,46 MB)
Изјава помоћника министра др Ненада Милорадовића
29.05.2020
mp4 (137,45 MB)
Изјава директора развоја фабрике “Застава оружје” Александра Младеновића
29.05.2020
mp4 (121,99 MB)
Приказ наоружања