Министарство одбране Републике Србије
 
22.05.2020.

Изведено опитно гађање ракетама RLN-IC FM-2



Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас опитном гађању пробним ракетама RLN-IC, које су припадници Војнотехничког института извели у рејону Војног комплекса "Пасуљанске ливаде".
Ракета RLN-IC намењена је за трећу фазу модернизације топа ПАСАРС те је и данашње гађање ракетама изведено с модификованог оруђа ПАСАРС ФМ-1, са удаљеног лансирног пулта и нишанског система. Мете су биле осветљавајуће минобацачке мине 120 мм.

По завршетку гађања в.д. помоћника министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић упознао је министра одбране са могућностима и развојем ракете RLN-IC 170 за противваздухопловну одбрану малог домета са инфрацрвеном главом за самонавођење (IC). Ова унапређена верзија користи савременију главу за самонавођење, дигиталну електронику управљања, као и бојеву главу нове конфигурације већег калибра. Те компоненте ракете, као и ракетни мотор, развија Војнотехнички институт са својим кооперантима.

Циљ данашњег опитног гађања је тестирање могућности захвата циља припремне и старт секвенце ракете и аеродинамичке конфигурације, провера закона вођења ракете RLN-IC 170 у реалним условима самонавођења гађањем ваздушног циља, као и провера функционалности новоуграђених подсистема ракете.
Данашњем гађању присуствовали су и начелник Управе за развој и опремање Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Милан Поповић и директор Војнотехничког института пуковник Бојан Павковић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.05.2020
mp4 (71,75 MB)
Гађање