Министарство одбране Републике Србије
 
21.05.2020.

Свечаност поводом откривања бисте генерала Јована Мишковића и отварања Спомен собе на Војној академији



Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас свечаном откривању бисте генерала и академика Јована Мишковића, након чега је отворио спомен собу Војне академије у касарни "Генерал Јован Мишковић", у оквиру обележавања јубилеја 170 година од оснивања Војне академије. 

Осврнувши се на значај јубилеја, начелник Војне академије генерал-мајор др Бојан Зрнић подсетио је да Војна академија ове године прославља 170 година постојања и да је од оснивања „сржна установа система одбране наше отаџбине“. 
 
- Због епидемиолошке ситуације нисмо били у прилици да овај јубилеј прославимо 18. марта на наш Дан. Ипак, с великим задовољством истичем да су припадници Војне академије Универзитета одбране успели да оставе два важна и трајна трага инспирисана дугом традицијом војног школства којим ће се дичити многе генерације и који ће нас свакодневно подсећати на војне и академске вредности које Војна академија негује већ 170 година - бисту академика генерала Јована Мишковића и Спомен-собу Војне академије – истакао је генерал Зрнић.
 
Према његовим речима, институција спомен-собе је важна за неговање традиција и развој морала припадника Војне академије.
 
- Радећи на изложбеној поставци Спомен-собе уверили смо се да је историјат Војне академије чврсто повезан са славном прошлошћу наше војске и са бурном историјом наше државе. Од данас ће свако ко уђе у касарну „Генерал Јован Мишковић“ моћи да види у лику генерала Мишковића вредности које баштинимо, а у Спомен-соби историју наше државе којој безрезервно служимо – закључио је начелник Војне академије.

Бисту генерала Мишковића открио је потпредседник САНУ академик Зоран Поповић, имајући у виду да је генерал Мишковић био једино професионално војно лице које је изабрано на дужност председника Српске академије наука и уметности.
 
Академик Поповић, у свом обраћању, захвалио је што је једном од чланова те установе и бившем председнику указана част да има бисту. Он је, такође, говорио о дугој историји Српске академије наука и уметности у којој је било више од 40 официра чланова.
 
У наставку свечаности, победник конкурса за најбољу беседу на тему „Част је наша имовина“ потпоручник Страхиња Јелача из Речне флотиле прочитао је своју беседу, након чега је биста освештана и служен помен генералу Мишковићу. Бисту генерала Мишковића израдио је академски вајар Владимир Јаблановић.
 
Спомен собу Војне академије израдио је радни тим којим је руководио пуковник доцент др Слободан Ђукић, начелник Катедре друштвених наука и наставник војне историје, који је данас и био задужен за стручно вођење након отварања.

Спомен соба Војне академије основана је са намером да у главним обрисима прикаже дугу и поноса достојну прошлост ове важне војне високообразовне институције. Циљ је да спомен соба додатно едукује професионалне припаднике Војне академије, да их мотивише, подстиче и инспирише за залагање у Служби, да едукује кадете Војне академије и да подстакне развој врлина дефинисаних Кодексом части Војске Србије; да делегацијама које посећују Војну академију помогне у разумевању дуге историје војног школовања у Србији.
 
Данашњој свечаности присуствовали су и чланови колегијума министра одбране, ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник др Горан Радовановић, припадници Универзитета одбране и Војне академије, као и професори, наставници и кадети те високошколске установе.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
21.05.2020
mp4 (147,56 MB)
Обраћање генерал-мајора др Бојана Зрнића
21.05.2020
mp4 (46,32 MB)
Обраћање академика Зорана Поповића
21.05.2020
mp4 (330,81 MB)
Беседа потпоручника Страхиње Јелаче
21.05.2020
mp4 (181,99 MB)
Свечаност