Министарство одбране Републике Србије
 
21.05.2020.

Нових 3.300 квадрата за смештај кадета Војне академије



Министар одбране Александар Вулин обишао је данас реконструисани објекат за смештај кадета и слушалаца на Војној академији од 3.300 квадрата, са 66 климатизованих соба, канцеларијама и помоћним просторијама, а укупна вредност инвестиције је 215 милиона динара.

Након обиласка, министар Вулин је истакао да је историја Србије историја ратова у борби за слободу и управо „због тога је толико важно и драгоцено да Србија никада не престане да школује своје официре, подофицире, све оне који брину о Војсци Србије, који јесу Војска Србије и који ће бринути о безбедности сваког грађанина наше земље“.

- Свако улагање у Војну академију је улагање у квалитет живота наших кадета и улагање у квалитет обуке и образовања наших официра, оних који воде војску и оних који ће тек водити војску. Изградња нове и реконструкција ове зграде и обезбеђивање потпуно новог простора за смештај професора и студената је прво велико улагање у Војну академију још од 1980. године. Време је да уложимо у Војну академију, време је да наставимо с радом и време је да од Војне академије направимо оно што она заслужује квалитетом и својих предавача и својих кадета - образовну институцију највишег ранга, образовну институцију због које можемо да будемо поносни и у земљи и у свету – поручио је министар одбране.

Према његовим речима, историја Србије је историја борбе за слободу и зато је војна наука нешто што је увек „припадало Србији, о чему се водило рачуна и што се проучавало“.

- Тек од ове године, захваљујући упорности на првом месту припадника Војне академије и Ректората Универзитета одбране, као и Министарства одбране, први пут војне науке су постале признате у оквиру универзитетске заједнице као војне науке. Надамо се да нећемо стати на томе и да ћемо једног дана постати део Српске академије наука и уметности, али земља која је имала Живојина Мишића, која је имала такве стратеге, борце, команданте који су побеђивали од балканских ратова, до Првог и Другог светског рата, која је имала такве стратеге као што су били генерали Павковић и Лазаревић заслужује да има војне науке као посебне и заслужује да се њима посебно обрати пажња – истакао је министар Вулин.

Радове на реконструкцији објекта извео је Војнограђевински центар "Београд" Управе за инфраструктуру Сектора за материјалне ресурсе.

Говорећи о радовима и реконструкцији објекта, начелник Војнограђевинског центра „Београд“ потпуковник Милован Остојић истакао је да је објекат пројектован и реконструисан за потребе смештаја студената Војне академије.

- Објекат има 3.300 квадрата, три апартмана, 58 двокреветних соба, осам једнокреветних, пет канцеларија, четири чајне кухиње - нагласио је потпуковник Остојић додајући да сваки спрат има и помоћне просторије.
Према његовим речима, објекат је реконструисан по најсавременијим прописима, у оквиру комплетне реконструкције извршена и замена свих инсталација, подова, плафона и све собе имају санитарни чвор.

- Вредност инвестиције је 215 милиона динара, а посебно бих нагласио да је и фасада урађена по прописима за енергетску ефикасност, да су све собе климатизоване, а опрема и намештај су урађени су од најквалитетнијих материјала - нагласио је потпуковник Остојић додајући да су испуњени сви услови да студенти могу да бораве у том простору.

Обиласку су присуствовали ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник др Горан Радовановић, начелник Војне академије генерал-мајор др Бојан Зрнић и чланови колегијума министра одбране.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
21.05.2020
mp4 (150,83 MB)
Изјава министра Вулина
21.05.2020
mp4 (76,34 MB)
Изјава потпуковника Милована Остојића
21.05.2020
mp4 (89,96 MB)
Обилазак