Министарство одбране Републике Србије
 
17.05.2020.

Министар Вулин обишао прихватне центре у Општини Шид: Војска Србије обезбеђује мир и сигурност за све грађане Шида и штити мигранте



У складу са наређењима добијеним од врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, Војска Србије је преузела одговорност за спољно обезбеђење мигранских кампова у Општини Шид - рекао је министар одбране Александар Вулин који је данас са замеником начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајором Петром Цветковићем обишао јединице Војске Србије ангажоване на обезбеђењу прихватних центара - "Адашевци", "Принциповац" и "Шид – Станица", с циљем пружања помоћи Министарству унутрашњих послова.
 
- Не очекујемо ми велике проблеме. Не очекујемо да овде било ко треба или може да употреби силу, али хоћемо да помогнемо да се наши грађани осећају боље, да су мирнији, сигурнији, да посебно мигрантима који су евентуално ван кампова не дозволимо да праве никакве проблеме - рекао је министар Вулин, нагласивши да ће све потребе миграната који се налазе у прихватним центрима бити задовољене.
 
Министар Вулин истиче да је Војска Србије ту да би обезбедила мир и сигурности за све грађане Општине Шид, али исто тако и да би заштитила мигранте. Он, такође, подсећа да захваљујући војсци, која је за време трајања ванредног стања и борбе против Ковида-19 обезбеђивала мигрантске кампове, ниједан мигрант није био болестан, јер се водило рачуна о њима.
 
- Војска Србије ће водити рачуна о сваком грађанину ове земље, о свакоме ко се налази на овом простору. Чуваћемо ред, закон, мир и имовину свих наших грађана и ја верујем да су сви људи у Општини Шид сада мало сигурнији и мало безбеднији - поручио је министар Вулин.
 
Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић истакао је да „Војска штити људе и да је ту да обезбеди мир, не зато што се нешто десило, већ да се не би десило“.
 
- Захвалан сам и Војсци Србије и министру Вулину као шефу Радне групе за миграције не само на овом потезу, већ на целом ангажовању у претходна три месеца, јер се показало да је ангажовање војске довело до тога да ниједан мигрант није заражен, да немамо никакве екцесе према спољној заједници и да сада сви заједно треба да видимо како да им омогућимо оно што највише желе – да наставе пут мирно, безбедно и у сигурносном и у епидемиолошком смислу – рекао је Цуцић.
 
Прихватне центре у Општини Шид данас је обишао и начелник Управе војне полиције бригадни генерал Рајко Миловановић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
17.05.2020
mp4 (82,63 MB)
Изјава министра Вулина
17.05.2020
mp4 (58,47 MB)
Изјава комесара за избеглице и миграције Владимира Цуцића
17.05.2020
mp4 (102,84 MB)
Обилазак прихватних центара