Министарство одбране Републике Србије
 
17.05.2020

Обележено 103 године од смрти војводе Радомира Путника
Делегација Министарства одбране и Војске Србије положила је данас венац и одала почаст код споменика војводе Радомира Путника на Новом гробљу у Београду, поводом обележавања 103 године од његове смрти.
 
Венце су положили и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, који је предводио државну церемонију, представници Града Београда и невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.
 
Организатор комеморативног окупљања је Влада Републике Србије – Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.
 
Радомир Путник, рођен 24. јануара 1847. године у Крагујевцу, био је српски војсковођа, војвода, начелник Главног Ђенералштаба Војске Краљевине Србије у балканским и Првом светском рату. Био је први високи официр српске војске са чином војводе и један од најзначајнијих војних заповедника и стратега у националној нововековној историји. Желећи да му се на сваки начин одуже на служење земљи његови потомци пренели су посмртне остатке војводе Радомира Путника из Нице и положили их у посебној гробници која се налази у оквиру комплекса београдског Новог гробља.
photoФОТОГАЛЕРИЈА