Министарство одбране Републике Србије
 
16.05.2020

Министар Вулин: Црна Гора постаје извор нестабилности и проблема у читавом регионуОдговарајући на питања новинара на свечаном испраћају припадника Оружаних снага Руске Федерације на војном аеродрому „Пуковник – пилот Миленко Павловић“ у Батајници, министар одбране Александар Вулин рекао је да владика Јоаникије никада није ни смео да буде ухапшен.

- То што је доживео епископ Српске православне цркве не би смело да доживи не ниједно свештено лице него ниједан човек који само поштује закон и који само ради свој посао. Немам ни једну замерку на то да волите Црну Гору. Тако и треба да буде, али не могу да разумем да љубав према Црној Гори доказујете мржњом према Србији - истакао је министар Вилин.

Да владика Јоаникије није владика Српске православне цркве, он никада не би ни био у затвору и никада не би осетио силу и насиље које показује црногорска власт, закључује министар Вулин и додаје да му је тешко да разуме да се домовински идентитет Црне Горе доказује хапшењем свештеника Српске православне цркве и показивањем насиља према сопственим грађанима који се изјашњавају као Срби.

- Не можете очекивати да се тако понашате према Србима, а да се правите да сте у добрим односима са Србијом. Како се понашате према Србима, тако се понашате према Србији. Како се понашате према Србима са којима живите, тако очекујте и реакцију од Србије крај које живите - поручио је министар одбране.

Он је изразио наду да ће Црна Гора поново препознати себе, поново открити да су сви њени грађани равноправни и да ће се изборити за сопствену стабилност и поново постати држава у којој свако има право да верује у Бога како мисли да хоће и живи у складу са сопственим пореклом и уверењима.

- Надам се да ће тако бити, јер Црна Гора постаје извор нестабилности, извор проблема у читавом региону, без разлога и без потребе. Владики Јоаникију желим да брзо заборави ово што му се десило, желим да хришћански опрости, али Србима у Црној Гори и Србији желим да ово не забораве - нагласио је министар Вулин.