Министарство одбране Републике Србије
 
15.05.2020

Модернизација борбеног возила пешадијеУ Војнотехничком институту данас је демонстриран резултат модернизације борбеног возила пешадије БВП М-80А, а потом је Радни тим за реализацију пројекта “Модернизација борбеног возила пешадије БВП М-80А” одржао састанак о даљим корацима и фазама модернизације.

Данашњим активностима присуствовали су в.д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, начелник Управе за одбрамбене технологије генерал-мајор Младен Вуруна и руководилац Радног тима командант Друге бригаде копнене војске бригадни генерал Жељко Кузмановић.

Према речима помоћника министра Милорадовића, реч је о једном од најзначајнијих пројеката развоја и модернизације за потребе Копнене војске.

- Данас је приказано какав је напредак урађен на модификацији решења борбеног возила пешадије на основу захтева Тима и закључака с претходних састанака. После иницијалног тестирања унапређеног ходног дела и оклопног тела возила, Војска Србије исказала је захтев за одређеним преуређењем, пре свега ради повећања комфора десанта. Уграђена су хидраулички покретна врата, потпуно је преуређен унутрашњи простор како би се омогућио већи комфор посаде и смештај додатне количине борбених ресурса. Пешадија се убрзано опрема новом генерацијом заштитне балистичке опреме и стрељачког наоружања тако да сва преуређења треба да омогуће ефикаснију употребу нове генерације наоружања – рекао је Милорадовић и додао да су данас демонстрирани и нови елементи оптоелектронског система за визуелизацију бојишта и систем за ноћну вожњу.

Руководилац Радног тима командант Друге бригаде копнене војске бригадни генерал Жељко Кузмановић нагласио је да се тим Војске Србије и Министарства одбране задужен за праћење тока и усмеравање развоја модернизације борбеног возила пешадије данас уверио у то у којој су мери уважени ранији предлози и запажања и Тима и припадника Механизованог одељења Друге бригаде копнене војске.


- Када је реч о конфигурацији борбеног возила пешадије и његовој покретљивости на терену, ходни део је знатно стабилнији и бољи, што даје стабилност борбеном возилу приликом кретања и стабилност и комфор посади унутар возила. Борбено возило је комфорније у односу на основну верзију и хидраулична рампа, која је уграђена управо на предлог Тима, у значајној мери скраћује време уласка и изласка mеханизованог одељења. Такође, уверили смо се у то да су балистичке карактеристике у знатној мери боље, у односу на основну верзију борбеног возила пешадије – рекао је генерал Кузмановић и изразио очекивање да ће да ће се та возила ускоро наћи у јединицама Војске Србије.  

Заменик командира Механизованог одељења Друге бригаде копнене војске водник Бранислав Ђуровић рекао је да се возило данас показало одлично у односу на претходну проверу када је био другачији положај седишта и да је "укрцавање и искрцавање тиме олакшано" те додао да је возило сада "боље и комфорније".

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
15.05.2020
mp4 (98,02 MB)
Изјава помоћника министра др Ненада Милорадовића
15.05.2020
mp4 (141,28 MB)
Изјава бригадног генерала Жељка Кузмановића
15.05.2020
mp4 (19,91 MB)
Изјава водника Бранислава Ђуровића
15.05.2020
mp4 (167,46 MB)
Демонстрација резултата модернизације борбеног возила