Министарство одбране Републике Србије
 
14.05.2020.

"Грифони" успешно извели обуку на преводници "Кајтасово"




Министар Вулин:  72. бригада за специјалне операције у рангу најбољих специјалних јединица на свету
 
Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас обуци  Батаљона за специјалне операције "Грифони" 72. бригаде за специјалне операције, који на преводници "Кајтасово", изводе обуку по теми - извођење противтерористичких дејстава на објекте речног саобраћаја.
 
Припадници 72. бригаде за специјалне операције, и током борбе са вирусом Ковид 19 су показали своју вредност, истакао је министар одбране.
 
- Као што су се показали током борбе против ковида, на чему им искрено захваљујем, тако су показали и да се њихов повратак у касарне, у свакодневни живот, догодио веома брзо и без икаквих проблема. Они су већ сада почели са увежбавањем, са наставком свакодневног припремања и обучавања, и показују да 72. бригада за специјалне операције нема разлога да се стиди ниједне друге специјалне јединице на свету - истакао је министар одбране и додао да су опремљени најсавременијим наоружањем, најбољом и најновијом опремом, а да квалитет тих људи може да служи само на понос читавој Војсци Србије.
 
Командант Батаљона за специјалне операције „Грифони“ потпуковник Драган Кужет истакао је да је та јединица намењена за извршавање специјалних операција у свим земљишним и метеоролошким условима.
 
- У протекла четири дана реализовали смо обучавање на каналу Дунав-Тиса-Дунав, односно на преводници „Кајтасово“, где смо сјединили све облике обучавања, чиме смо приказали да смо способни да реагујемо на копну, води, под водом и у ваздушном простору. На самом увежбавању могло се видети да су припадници батаљона оспособљени за извршавање наменских задатака, на шта држава Србија може да буде поносна и сигурна да ће сваки задатак стављен пред батаљон бити реализован – нагласио је потпуковник Кужет.
 
Десант ронилаца из ваздухоплова и чамаца на воду, затим десант применом технике за брзо спуштање и извођење диверзије на објекте речног саобраћаја, као и евакуација воденим путем, активности су које су приказане током данашњег обуке, којој је присуствовао и командант 72. бригаде за специјалне операције бригадни генерал Мирослав Талијан.
 
Током обуке ангажована је 82. чета речних диверзаната, уз садејство друге чете за специјалне операције и хеликоптерске јединице РВ и ПВО.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.05.2020
mp4 (58,58 MB)
Изјава министра Вулина
14.05.2020
mp4 (54,58 MB)
Изјава потпуковника Драгана Кужета
14.05.2020
mp4 (227,61 MB)
Обука