Министарство одбране Републике Србије
 
08.05.2020.

Честитка министра Александра Вулина министру одбране Руске Федерације Сергеју Шојгуу поводом Дана победе




Министар одбране Александар Вулин упутио је честитку поводом Дана победе - 9. маја министру одбране Руске Федерације генералу армије Сергеју Шојгуу.

“Пре 75 година наши народи су били победници, нацистичко зло је снагом нашег уједињеног оружја било сломљено. Милиони живота дати за слободни и бољи свет нас обавезују да наставимо са чувањем успомене на све жртве нацистичке идеологије”, наглашава министар Вулин на почетку честитке.

“Црвена армија је задивила свет својом борбом, упорношћу и истрајношћу. Беспримерно херојство и свесна жртва њених припадника не сме бити заборављена. Срби никада неће заборавити како су заједно са црвеноармејцима ослобађали Београд. Срамно би било и недостојно наших предака када се истина не би рекла и када се захвално сећање не би сачувало. Срби никада неће пристати да се историја мења и да се изједначе жртве и џелати, окупатори и борци за слободу. Сваки народ је сам изабрао и сам изборио место у историји, и то место нико не може да одузме или замени”, наводи министар Вулин и поручује да “они који то не признају могу да се љуте на своје претке што им нису изборили место међу победницима али не могу да промене историју и одузму захвалност и признање народима који су се борили, народима који су победили нацизам”.

Министар одбране истиче да “у мрачним и тешким временима Другог светског рата српски народ се није колебао, ми никада нисмо били на погрешној страни света”.

 “Ни Срби ни Руси никада нису погрешили када је требало бирати између добра и зла и зато Вама драги друже, као и свим припадницима Министарства одбране и Оружаних снага Руске Федерације, и ратним ветеранима честитам заједнички празник, Дан победе” наводи у честитки руском колеги министру Шојгуу министар одбране Александар Вулин.