Министарство одбране Републике Србије
 
18.04.2020.

Три дана пре рока завршена нова болница на Карабурми




Три дана пре предвиђеног рока, завршени су грађевински радови на реконструкцији и изградњи нове болнице Војномедицинског центра "Карабурма", намењене за лечење оболелих од вируса Ковид-19, која је донација фирме "Термомонт" и њених партнера.

Начелник Управе за војно здравство бригадни генерал Угљеша Јовичић и директор и власник фирме "Термомонт" Дејан Бурчул, обишли су нову болницу и уверили се да је за почетак рада те нове здравствене установе остало још само опремање неопходним медицинским мобилијаром, што ће уследити у наредним данима.

- У име војног здравства, захваљујем предузећу „Термомонт“, за ово што је урађено за војно здравство, Министарство одбране и Војску Србије. Ово је за нас изузетно значајна болница у моменту када се боримо против болести Ковид-19 и када смо за кратко време, за 10 дана, за лечење оболелих од Ковида-19 ставили у функцију Војномедицински центар „Карабурма“ где је 80 постеља и лече се најтежи пацијенти. Десило се нешто невероватно, за 14 дана направљена је нова болница капацитета 60 кревета, тако да је капацитет ВМЦ „Карабурма“ проширен сада на 140 лежајева – наглашава генерал Јовичић.

Он је подсетио да се припадници војног здравства, заједно са својим колегама из цивилног здравства, свакодневно боре за сузбијање коронавируса и у болницма на Београдском сајму, Новосадском сајму, у хали „Чаир“ и истако да ће, када се пандемија заврши нова болница на Карабурми остати да служи за лечење и војних и цивилних осигураника и допринети унапређењу лечења пацијената.

Према речима власника и директора фирме “Термомонт” Дејана Бурчула, реалан рок за изградњу једног објекта попут нове болнице ВМЦ „Карабурма“ је 90 дана.  

- Кренули смо са проценом да нам је потребно 18 дана, али смо успели да изгурамо за 14 и по дана. То је исувише мало дана, али смо технолошки и технички успели да објекат направимо у квалитету који потпуно задовољава све услове које су тражени од нас – објашњава Бурчул и истиче да је за ванредно кратак рок заслужна велика мотивисаност људи ангажованих на изградњи нове болнице.

Вредност инвестиције коју су фирма "Термомонт" и партнери уложили у реновирања 1.000 квадратних метара старог објекта, његову надоградњу до 1.300 квадратних метара, колико износи садашња површина нове болнице, као и изградњу приступног пута, износи више од 37 милиона динара. Власник „Термомонта“ истиче да се није водило рачуна колико ће новца бити потрошено већ да се болница изгради што пре, како би се помогло онима којима је помоћ неопходна.

- Више од 10 фирми било је укључено и сви су паралелно радили и трудили се да помогну једни другима. Радило се у две смене. Пре подне је радило око 120 до 140 радника, а ноћу од 40 до 60 људи. Технолошки смо поделили рад тако да једни другима отварају фазе, нису се преклапали и стварно су сви дали свој максимум – рекао је Бурчул.

Већ током следеће недеље, у нову болницу ВМЦ „Карабурма“ почеће пријем пацијената на лачење од вируса Ковид-19.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
18.04.2020
mp4 (97,63 MB)
Изјава бригадног генерала др Угљеше Јовичића
18.04.2020
mp4 (87,7 MB)
Изјава Дејана Бурчула
18.04.2020
mp4 (90,46 MB)
Новоизграђена болница