Министарство одбране Републике Србије
 
10.04.2020.

Министар Вулин: “Застава ТЕРВО” донирала војсци ново санитетско возило које је завршено за 15 дана




Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас потписивању Уговора о донацији и примопредаји санитетског возила које је предузеће „Застава ТЕРВО“ из Крагујевца донирало војном здравству за потребе ангажовања припадника санитетске службе током ванредног стања.
 
Уговор о донацији потписали су начелник Управе за војно здравство бригадни генерал др Угљеша Јовичић и директор предузећа “Застава ТЕРВО” Зоран Аџић.

Министар Вулин је, након примопредаје и обиласка прототипске радионице, истакао да се баш у овим тешким временима показује колико је вредна и важна одлука председника Вучића да сачува одбрамбену индустрију Србије, да јој помогне, да је ојача.  
 
- Захваљујући томе што имамо сопствену одбрамбену индустрију, што имамо сопствену памет и сопствене капацитете, ми смо могли да се заиста брзо преоријентишемо на програм који је потребан грађанима Србије и Војсци Србије у временима борбе против пандемије – нагласио је министар Вулин.
 
Према њеогивм речима, „Прва искра“ из Барича је радила дезинфицијенте, „Милан Благојевић“ из Лучана је поклонио алкохол, „Јумко“ и „Трајал“ обезбедили заштитна одела и маске,  а најмлађи члан српске одбрамбене индустрије “Застава ТЕРВО” донирала је потпуно ново санитетско возило, плод домаћег рада и памети.
 
- Ово нама као војсци заиста пуно значи. Возило је потребно санитету, потребно је војсци и грађанима Србије, али је можда више од свега потребно видети да постоји солидарност, да постоји наша индустрија која је у стању да брзо задовољи све потребе тржишта и потебно је осетити да читаво друштво ради у једном правцу и једном циљу – нагласио је министар Вулин.

Радници “Застава ТЕРВО”, руководство и инжењери, додао је министар Вулин, показали су како су за 15 дана у стању да ураде оно за шта би у неким мирнијим временима били потребни месеци.
 
- Хвала им за то и надам се да ћемо бити добар пример и када све ово прође да можемо да радимо и брзо и квалитетно - закључио је министар Вулин.
 
Помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић истакао је да у складу са предузетим мерама Министарства одбране, свако од предузећа наменске индустрије, у складу са својим технолошким могућностима, треба хитно да се преоријентише и да допринесе у борби против пандемије корона вируса.
 
Он је истакао да су предузећа наменске индустрије значајно допринела борби против корона вируса, а „Застава ТЕРВО” као најмлађа и најмања у одбрамбеној индустрији, са својим капацитетима, успела је да за кратко време заврши производњу једног санитетског возила.
 
- Почињу и производњу једне мале серије санитетских возила за потебе Војске Србије – нагласио је помоћник министра Милорадовић.
 
Изразивши захвалност фабрици „Застава ТЕРВО”, начелник Управе за војно здравство генерал Јовичић је истакао да је реч о веома вредној донацији, наглашавајући да када је реч о санитетском програму, сарадња са том фабриком тек предстоји.
 
- Добро и правовремено збрињавање не може се обавити без доброг и брзог медицинског транспорта. Ми смо захваљујући подршци и помоћи министра Вулина набавили шест санитетских возила, што су колеге из „Застава ТЕРВО” препознале и сада у овом тренутку изашле у сусрет јако вредном донацијом - истакао је генерал Јовичић додајући да је возило опремљено покретним респиратором, дефибрилатором и свим оним што је неопходно од опреме за брзи и сигуран транспорт.

Директор предузећа “Застава ТЕРВО” Зоран Аџић истакао је да је у веома кратком року од елемената које су имали, а имајући у виду ситуацију у којој се наша држава налази, једно возило комплетирали за потребе санитетске службе. Како је истакао, у плану је да се припреми још једно возило, које би, у кратком року, ставили на располагање потребама војног санитета.
 
Предузеће „Застава ТЕРВО“ из Крагујевца је у рекордном року успела да комплетира санитетско возило базирано на "Ивековој" платформи (ТУРБО РИВАЛ 35.12), које је донирано војном здравству за потребе ангажовања припадника санитетске службе током ванредног стања.
 
Ово санитетско возило у потпуности је опремљено у складу са важећим стандардима у области медицинског транспорта. Омогућен је неометан рад медицинској екипи уз омекшане гибњеве, а унутрашњост болесничког простора обложена је полиестерским облогама и термички је изолована.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
10.04.2020
mp4 (105,79 MB)
Изјава министра Вулина
10.04.2020
mp4 (126,26 MB)
Изјава помоћника министра др Ненада Милорадовића
10.04.2020
mp4 (128,15 MB)
Изјава бригадног генерала др Угљеше Јовичића
10.04.2020
mp4 (69,15 MB)
Изјава директора “Застава ТЕРВО” Зоранa Аџићa
10.04.2020
mp4 (98,27 MB)
Потписивање уговора о донацији