Министарство одбране Републике Србије
 
08.04.2020

Министар Вулин: Борбена готовост Војске Србије није умањена
- Војска Србије је велики ослонац сваког грађанина Републике Србије. Помажемо у борби против вируса ковид, али никада не заборављамо да је наша основна функција да чувамо своју земљу и да наша борбена готовост буде на највишем могућем нивоу – истакао је министар одбране Александар Вулин који је данас обишао припаднике 72. бригаде за специјалне операције на основној снајперској обуци у рејону Шапца.

Како је истакао министар одбране, чак ни вирус ковид није успео да умањи борбену готовост наше војске.

- Ми се свакодневно припремамо, обучавамо, радимо да једног дана, када и ова пошаст прође, будемо у потпуности спремни да заштитимо нашу земљу. Борбена готовост Војске Србије није умањена – нагласио је министар Вулин.

Како је истакао мајор Иван Герман, полазници основне снајперске обуке се бирају у својим матичним јединицама тако што се добровољно пријављују и тај принцип добровољности је веома важан. Уз то, како је додао мајор Герман, морају да буду одлични стрелци и одлично физички припремљени.

- Основна снајперска обука траје три недеље, током којих се реализује око 25 гађања припремних и јединачних бојних, и завршна тактичка вежба са бојним гађањем „Употреба снајперских парова у решавању талачке ситуације“. Завршна вежба траје три дана током којих треба да прођу 50 километара кондиционог марша под оптерећењем уз решавање тактичких задатака, а последњег дана оцењује се гађање сваког снајперског пара – нагласио је мајор Герман.

Говорећи о обуци он је истакао да су резултати до сада били одлични и изразио очекивање да ће и завршна вежба бити на истом нивоу.

Данашњем обиласку присуствовао је и командант 72. бригаде за специјалне операције бригадни генерал Мирослав Талијан.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
08.04.2020
mp4 (44,12 MB)
Изјава министра Вулина
08.04.2020
mp4 (90,64 MB)
Изјава мајора Ивана Германа
08.04.2020
mp4 (59,2 MB)
Обука