Министарство одбране Републике Србије
 
05.04.2020

Министар Вулин на полигону Пасуљанске ливаде: Не правимо компромисе када је у питању наша борбена спремност
Посаде хеликоптера Ми-35 из састава 714. противоклопне хеликоптерске ескадриле 98. ваздухопловне бригаде извели су данас на полигону “Пасуљанске ливаде” гађање по земаљским циљевима противоклопним вођеним ракетама и из топа 23 милиметра.
- Сви процеси обуке одвијају се у складу са нашим могућностима и препорукама очувања здравља наших припадника, али не правимо никакве компромисе када је у питању наша спрема и наша обука - изјавио је министар одбране Александар Вулин који је присуствовао гађању. 
 
Како је истакао, данас се видело да је најсавременија техника наших пилота оперативна и способна.
 
- Сви припадници Војске Србије дају свој максимум и у стању су да сачувају суверенитет наше земље. Сви наши борбени састави и сва наша борбена техника је задејствована и спремна да чува нашу земљу - поручио је министар Вулин.
 
Према речима команданта 714. противоклопне хеликоптерске ескадриле потпуковника Добросава Дрндаревића данас су се посаде Ми-35 обучавале за дејства с вођеним ракетама.

- Прелеп је осећај дејствовати једном таквом ракетом, чак и у тешким временским условима, какви су били данас, али показало се да ракета испуњава све наше захтеве - рекао је потпуковник Дрндаревић и додао да се упоредо с овом обуком реализује и обука у ноћним условима.
 
Данашњем гађању присуствовали су начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић, помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, командант Ратног ваздухопловства  и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић и командант 98. ваздухопловне бригаде пуковник Зоран Продановић.

Пилоти и техничари 714. противоклопне хеликоптерске ескадриле ових дана обуку реализују на аеродрому „Морава“ и војном комплексу „Пасуљанске ливаде“. Циљ је провера посада за реализацију борбених задатака у свим условима и унапређење обучености за широки спектар задатака. Током обуке, по циљевима на земљи дејствује се невођеним ракетним зрнима, ракетама и топом 23 милиметра.

За потребе реализације обуке, припадници инжињеријског батаљона из састава Ратног ваздухопловства и ПВО прилагодили су део војног комплекса „Пасуљанске ливаде“ како би се на самом полигону могло реализовати слетање, полетање и наоружавање хеликоптера.
 
Хеликоптери Ми-35 у наоружање Војске Србије уведени су крајем прошле године. Намењени су за извођење борбених дејстава по циљевима на земљи у оквиру ваздухопловне ватрене подршке снага копнене војске. Могу изводити дејства по циљевима у ваздушном простору, вршити транспорт људства и терета, извиђачке и патролне задатке, као и десантирање тимова. Поседују заштиту од дејства пешадијског наоружања и опремљени су савременим уређајима за навигацију, дигиталним показивачима, електронским индикаторима и осматрачко-нишанским системом.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
05.04.2020
mp4 (41,98 MB)
Изјава министра Вулина
05.04.2020
mp4 (61,66 MB)
Изјава потпуковника Добросава Дрндаревића
05.04.2020
mp4 (68,68 MB)
Обука