Министарство одбране Републике Србије
 
03.04.2020.

Министар Вулин: Изазивање панике је подло па и када није кажњено




- Не знам зашто комесарка Дуња Мијатовић има потребу да Србију ставља у сваку своју изјаву, али знам да у Србији председник Вучић није никада ускратио ни једном новинару ни право на питање ни одговор. Истина, није дозволио ни да се виче на прес конференцијама, а посебно не на жене и ваљда позив на пристојан тон није у сукобу са слободом говора. Право на информисање у Србији има свако, али право на свесно објављивање лажи и намерно изазивање панике и неповерења у здравство и државу нема нико - рекао је данас министар одбране Александар Вулин реагујући на изјаву комесарке Савета Европе за људска права Дуње Мијатовић да су у „Чешкој, Србији и Италији пријављени случајеви новинара који су спречени да присуствују конференцијама за медије“.

Он је додао да се „диви миру са којим комесарка Мијатовић и бројни портпароли институција Европске уније објашњавају да у време пандемије лажне вести о Србији не треба да буду разлог за реакцију државе и питам се колико дуго би остали уздржани а да неко објави лажи о њима, њиховим породицама или стању у ресорима које воде.“

- Искуство нас је научило да су и критике на рачун званичника Европске уније проглашаване опасним антиевропским ставовима и да могу да угрозе наш дуги и далеки европски пут. Комесари би морали да знају да им није дато да уместо нас одлучују, да нам уређују живот и правила по којима живимо. Не знам како је у Европи, али знам да је у Србији намерно изазвана паника подла и опасна па чак и када се због ње не одговара - поручио је министар Вулин.