Министарство одбране Републике Србије
 
01.04.2020

Министар Вулин у ВМЦ Карабурма: Испунили смо наређење врховног команданта, за 10 дана успоставили болницу
- Војска Србије је испунила наређење врховног команданта Војске Србије Александра Вучића који нам је дао 10 дана да завршимо ову болницу. За 10 дана од болнице која није могла да се похвали својим изгледом и својим капацитетима, успели смо, уз огроман рад свих запослених у Војнограђевинској установи, али и фирмама „Месер“ и „Дрегер“ да обезбедимо да је ова болница уређена по свим потребним стандардима за лечење средње и најтеже оболелих пацијената од вируса Covid-19 – изјавио је министар одбране Александар Вулин, који је са државним секретаром у Министарству здравља др Бериславом Векићем данас  обишао Војномедицински центар Карабурма у Београду.

Како је истакао министар одбране, у тој војномедицинској установи обезбеђено је потпуно снабдевање кисеоником, има 106 прикључака и капацитета је 100 лежајева.

- Можемо одмах да ставимо у функцију 60 респиратора. За сада из средстава и капацитета Војномедицинске академије овде смо обезбедили 12 респиратора и оног момента када надлежне власти одлуче да је потребно да се ова болница стави у функцију борбе са covida вирусом, ми то можемо и да испунимо. Када год стигне наређење, ми ћемо то испунити – истакао је министар Вулин.

Овде можемо да се боримо за живот 60 људи, а то не бисмо могли да није било председниковог рада, да није било тако организоване и тако снажне државе, нагласио је министар Вулин.

- Сви капацитети Војске Србије стављени су у функцију борбе против вируса. Све што Војска може да уради Војска ће урадити да бисмо сви заједно били безбеднији и сигурнији, а свако од нас треба да размисли шта он може да уради да би цела Србија била здравија и безбеднија – поручио је миинистар Вулин.

Државни секретар у Министарству здравља др Берислав Векић истакао је „изузетно добру сарадњу војног и цивилног здравства“.
 
- Уверио сам се да су у овој војној установи направљени комплетни услови за збрињавање најтежих пацијената. Све је спремно и најважније је да су услови који су неопходни – укрштање чистих и прљавих путева, овде на адекватан начин решени - рекао је Векић.
 
Како је истакао командант Војне болнице Карабурма анестезиолог потпуковник др Иво Удовичић та болница је у завршној фази да буде спремна за прве пацијенте оболеле од вируса Цовид-19.
 
- Надам се да ћемо уз помоћ логистике војног санитета и Републичког фонда за здравствено осигурање до викенда бити спремни за пријем првих пацијената. Сваки кревет је опремљен кисеоником и медицинским ваздухом, што значи да потенцијално сваки кревет може бити и „респираторни кревет“ за интубиране пацијенте - истакао је потпуковник Удовичић.
 
Данашњем обиласку присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Бојан Јоцић и начелник Управе за војно здравство бригадни генерал др Угљеша Јовичић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
01.04.2020
mp4 (171,82 MB)
Изјава министра Вулина
01.04.2020
mp4 (56,37 MB)
Изјава др Берислава Векића
01.04.2020
mp4 (50,03 MB)
Изјава потпуковника др Иве Удовичића
01.04.2020
mp4 (79,75 MB)
Обилазак