Министарство одбране Републике Србије
 
31.03.2020.

Порука начелника Генералштаба припадницима Војске Србије




Од проглашења ванредног стања на територији Републике Србије ради спречавања ширења вирусне инфекције ковид-19, припадници Војске Србије ангажовани су на многобројним задацима пружања помоћи цивилним властима. Осим стварања услова за збрињавање грађана Републике Србије, припадници Војске Србије имају обавезу да штите своје и здравље својих породица али и да извршавају редовне задатке у својим јединицама.
 
Много је непознаница о овој вирусној инфекцији, али оно што знамо је да представља велику опасност и да потенцијално може угрозити безбедност нашег народа и државе.
 
Припадници Војске Србије, као стуб безбедности друштва, у обавези су да одговоре на овај изазов, без обзира на велики ризик. Војска Србије има снагу и капацитет, има најбољу организацију, одважне и храбре људе који себе никада нису штедели зарад вишег циља. У том смислу, психичка спремност наших припадника за реализацију додељених задатака је од пресудне важности.
 
Наш је народ навикао да у време највећих криза ослонац тражи у својој војсци. Многе очи биће упрте у војника, а његов став улиће народу снагу да истраје у овој борби.
 
Велика одговорност и обавеза у оваквој ситуацији нарочито је изражена код командног кадра, посебно командира основних јединица. Ово је време када су дисциплинованост у понашању и способност да се истрпе тешкоће од пресудног значаја у превладавању ове пошасти. Не плашите се губитака, њих ће бити, али нашим ангажовањем можемо учинити да не буду узалудни. 
 
Припадници Војске Србије не смеју бити извор ширења страха и панике, већ својим личним примером, стручношћу и способношћу вођења додељеног људства, морају у сваком тренутку демонстрирати самопоуздање, стабилност и одлучност.
 
Ту снагу делите са својим колегама, својим породицама, својим пријатељима, комшијама. Будите оличење става да не постоји тешкоћа која се не може превладати и прихватити. Будите као ваши преци, учините све за своју земљу и генерације које долазе.
 
Само храбри, дисциплиновани и пожртвовани можемо сачувати нашу Србију за нашу децу.
 
Живела Војска Србије! Живела Србија!
 
НАЧЕЛНИК ГЕНЕРАЛШТАБА
ВОЈСКЕ СРБИЈЕ
генерал
Милан Мојсиловић