Министарство одбране Републике Србије
 
30.03.2020.

Војска Србије сигуран ослонац своје државе и свих грађана у борби против корона вируса




Поводом саопштења Војног синдиката Србије у коме потпуно неосновано и лажно представља стање у Војсци Србије у погледу предузетних мера за заштиту од корона вируса, ради истинитог обавештавања јавности истичемо да су Министарство одбране и Војска Србије предузели све потребне мере за заштиту својих припадника.
 
Министарство одбране и Генералштаб Војске Србије упутили су свим организационим целинама обавезујућу инструкцију Владе Србије током ванредног стања и низ одлука и наређења које треба предузимати и циљу спречавања ширења инфекције Covid-19.
 
Наглашавамо такође да су створени услови да се прописане мере могу спровести, како би сви припадници Министарства одбране и Војске Србије били максимално заштићени од могуће инфекције.
 
Обезбеђене су довољне количине заштитних средстава и опреме, посебно за оне припаднике који због својих дужности на терену долазе у контакт са другим лицима.
 
За све којима то услови посла омогућавају дозвољен је рад од куће, а то се нарочито односи на угрожена лица са утврђеним хроничним обољењима,  на труднице и лица старија од 60 година, као и за родитеље детета до 12 година живота и детета са посебним потребама.
 
Сви припадници упознати су са мерама превенције и иницијалним симптомима инфекције како би се на време јавили лекару.
 
Дати су и контакт телефони за јављање здравственим службама и уколико има потребе за психолошком подршком.
 
Детаљно су прописане мере и створени услови за њихово придржавање у оквиру радних активности припадника, као што су контрола уласка и изласка, дезинфекција руку на уласку, услови за одржавање службених састанака и слично.
 
Све наведено и друге предузете мере у ванредном стању потврђују да се у Војсци Србије ради организовано, активности се спроводе плански, са бригом за људе, како би Војска Србије сачувала своју спремност да и у овим условима може да изврши све добијене задатке.
 
Војска Србије је апсолутно спремна за то, тако да злонамерне дезинформације Војног синдиката неће поколебати припаднике Министарства одбране и Војске Србије да и даље буду сигуран ослонац своје државе и свих грађана Србије и у најтежим ситуацијама.