Министарство одбране Републике Србије
 
24.03.2020.

Прихватни центар у Суботици испуњава све услове за боравак лица



 
Поводом нетачних и злонамерних тврдњи које су пренели поједини медији о условима смештаја у Прихватном центру у Суботици, Министарство одбране обавештава јавност да је Војска Србије обезбедила све услове за прихват и смештај лица која долазе из иностранства и за која се сумња да би могла бити заражена корона вирусом. У то се уверио у детаљном прегледу заштитник грађана Зоран Пашалић који је 22. марта посетио центар у Суботици и изјавио да у центру постоје сви услови за смештај лица у складу са Правилником.
 
Војска Србије обезбедила је смештај у објектима зиданог и контејнерског типа који се греју на гас, са тушевима, топлом водом, и свим другим условима за личну хигијену. Центар је протеклих година био кориштен за смештај миграната и као такав често је контролисан од бројних међународних организација, без и једне примедбе. Пре уласка наших грађана у камп простор, тоалети, постељина и кревети су темељно стерилисани што се ради и када наши грађани напуштају објекат. У објекту непрекидно дежура тим војних лекара, обезбеђена су три оброка а Војска Србије даје спољње обезбеђење објекта са контролом уласка и изласка. У овом прихватном центру може бити смештено до 100 особа што до сада ни једном није био случај.
 
Позивамо  грађане који су упућени у прихватне центре да поштују могућности своје државе и инструкције надлежних државних органа, да буду стрпљиви и дисциплиновани, јер ће тако на најбољи начин сачувати своје и здравље других.
 
У условима ванредног стања и епидемије корона вируса није реално очекивати да прихватни центри имају хотелске услове. Није превише очекивати од наших грађана које држава Србија довози из целог света да у овим тешким временима покажу одговорност и солидарност са својом Србијом .
photoФОТОГАЛЕРИЈА